Dječije pozorište RS gostuje u Rusiji

1031

Nakon otvaranja 10. Međunarodnog lutkarskog festivala u Izmiru (Turska) i osvajanja i gran-prija u Kragujevcu i Bugojnu, predstava Dječijeg pozorišta Republike Srpske, „Odisej- San o povratku” u četvrtak 22. juna putuje za Sankt Peterburg na 13. Međunarodni festival pozorišta lutaka i sinteze KUKART-2017 koji će se održati u periodu između 22. i 30. juna u Sankt Peterburgu.

Na festivalu ove godine učestvuje 36 lutkarskih pozorišta i lutkarskih trupa kako iz Rusije (Moskva, Sankt Peterburg, Novoskuznjeck, Lipetsko, Čebroskari, Mitišči, Čeljabinsk, Uljanovsk, Vologda) tako iz cijelog svijeta (Estonija, Italija, Njemačka, Izrael, Republika Srpska (BiH) Ujedinjeno Kraljevstvo, Brazil, Poljska, Srbija, Bugarska, Bjelorusija i Slovačka.

Međunarodni festival pozorišta lutaka i sinteze KUKART je bijenalnog karaktera i predstavlja najveći i najznačajniji lutkarski forum kojem ne može parirati nijedan drugi na ruskoj umjetničkoj sceni. Festival se održava od 1993. godine u periodu Bijelih noći tokom juna mjeseca.

Jedan od ciljeva festivala jeste da podrži i okupi najvažnije i najnovije trendove koji postoje u inventivnom scenskom žanru koji oduševljava publiku svih uzrasta. Festival je ove godine u znaku Balkana, a program je dovoljno raznolik tako da i mlada i odrasla publika, drugačijih ukusa ima priliku da pronađe predstavu za sebe. rekao je David Burman, direktor festivala.

Predstava Dječijeg pozorišta RS „Odisej- San o povratku” na programu je u petak, 23. juna u 19 časova na pozornici Lutkarskog pozorišta bajki iz Sankt Peterburga.

O PREDSTAVI

„Odisej- San o povratku” je  predstava  o  jednom  od najljepših  mitova  Grčke.  Odisej  je  neustrašivi junak  koji  nakon  pobjede  u  Troji,  sanja  svoj  san  o povratku, a u kom predviđa mnoga iskušenja koja će mu se stvarno na njegovom morskom putu i dogoditi. Ljubav prema Penelopi i zavičaju, daje nadljudsku snagu  Odiseju  da  pobijedi  morske  nemani,  oluje  i vjetrove,  čarobnicu  Kirku,  jednookog  kiklopa Polifema, bijes boga mora Posejdona i mnoge druge. Naš Odisej u predstavi, nije samo mitski junak, on je mnogo  više.  Odisej  je  uzor,  neko  ko,  ne  samo  što vjeruje u  ispunjenje svojih snova, nego je spreman da aktivno preduzme sve da se želje i snovi uistinu i ostvare.

Reditelj: Biserka Kolevska

Scenografija i lutke: Svila Veličkova

Igraju: Duško Mazalica, Zorana Šuman, Aleksandar Blanić, Ana Anđelić, Đorđe Janković, Đurđa Babić i Saša Terzić.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!