Vanredni izbori na Kosmetu

557

Sva biračka mjesta na Kosovu i Metohiji jutros su otvorena na vrijeme, a pravo glasa ima oko 1,9 miliona građana koji na vanrednim parlamentarnm izborima biraju 120 poslanika za kosovski parlament.

Prema podacima Centralne izborne komisije, birališta su otvorena jutros u 7.00 časova, uključujući i ona u srpskim sredinama.

Glasanje će trajati večeras do 19.00 časova kada se zatvaraju biračka mjesta.

Izbore prati 4.887 domaćih i međunarodnih posmatrača.

Srbi na današnjim izborima biraju deset poslanika sa pet lista koje su prijavile svoje kandidate, a podršku zvaničnog Beograda jedino ima Srpska lista.

Prema procjenama srpskih predstavnika na Kosovu, očekuje se da na izbore izađe oko 40.000 Srba sa pravom glasa.

Iz centralne Srbije na glasanje je krenulo oko 2.000 Srba raseljenih sa Kosova i Metohije, a na sjever Kosova jutros je doputovao i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić.

U blizini biračkih mjesta povećano je prisustvo pripadnike kosovske policijske službe koji prate izbore i ne dozvoljavaju bilo kakvo okupljanje u blizini birališta.

Predsjednik Srpske Milorad Dodik, pozvao je Srbe sa Kosmeta da glasaju za Srpsku listu i ne dozvole da neki, kako je rekao, virtuelni predstavnici Srba sutra u njihovo ime donose odluke.

Đurić: Veliki odziv Srba i glas za Srpsku listu ključni za opstanak

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić poručio je da su za opstanak Srba na Kosovu ključni veliki odziv Srba na današnjim izborima za pokrajinske organe i glas za Srpsku listu.

Đurić je u Kosovskoj Mitrovici pozvao građane da izađu u što većem broj na glasanje, te istakao da je ovaj dan jedan od sudbinskih za srpski narod na Kosovu i Metohiji.

– Srpska lista na ovim izborima predstavlja oličenje jedinstva države Srbije i srpskog naroda na Kosovu i Metohiji. Veoma je važno da građani izađu u što većem broju, jer samo time garantujemo očuvanje institucija. Niko kome je stalo do Srbije nema pravo da ostane kod kuće – rekao je Đurić za Radio-televiziju Srbije.

On je istakao da su srpski predstavnici jutros izbačeni sa nekih biračkih mjesta.

– Na sve prijetnje nekih albanskih političara da Srbija treba da bude izbrisana, ćuti se, ali se ne govori o pritiscima na predstavnike Srpske liste, a to sve vrijeme vidimo. To je veliko licemjerje i o tome će /predsjednik Srbije/ Aleksandar Vučić govoriti u obraćanju pred Generalnom skupštinom UN – kaže Đurić.

Govoreći o izjavi Ramuša Haradinaja da će mu zabraniti dolazak na Kosovo i Metohiju, Đurić je rekao da su mnogo puta pokušali da ga spriječe da dođe.

– Pokušavali su mnogo puta da spriječe, ne samo mene već razne predstavnike institucija. Kao što vidite, ja sam ovdje u Kosovskoj Mitrovici, a Haradinaja nema. Ovdje živi srpski narod i tako će ostati – zaključio je Đurić, prenose agencije.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!