Izbori na Kosmetu – Haradinaj proglasio pobjedu, Srpska lista treća

535

Lider Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj proglasio je pobjedu koalicije koja je proizašla iz “ratnog krila”, nazvanu “PAN”, koju čine više koalicija među kojima i Demokratska partije Kosova Hašima Tačija i Inicijativa za Kosovo Fatmira Ljimaja, na parlamentarnim izborima na Kosmetu.

Rezultata CIK-a još nema, a prema izlaznim anketama koalicija “PAN” je osvojila 40 odsto glasova, pokret Samoopredeljenje 30 odsto a DSK 27 odsto.

Srpska lista treća je politička snaga na Kosmetu. Prema Centralnoj izbrnoj komisiji, na osnovu 35 odsto prebrojanih glasova – osvojila je 16,16 odsto glasova. Agencije prenose da je sasvim izvjesno da Srpska lista može da izgubi najviše jedno poslaničko mjesto od 10 garantovanih u parlamentu samoproglašenog Kosova. Prvi preliminarni rezultati biće saopšteni, najvjerovatnije, ujutro.

Na vanredne parlamentarne izbore na Kosovu i Metohije od blizu 1,9 miliona upisanih birača danas je pravo glasa iskoristilo 730.253 građana ili 41,55 odsto, saopštila je Centralna izborna komisija.

Kada je riječ o opštinama sa srpskim većinskim stanovništvom, izlasnost je u Štrpcu bila 53,38 odsto ili 6.840 građana, u Novom Brdu 52,81 odsto ili 4.834, u Ranilugu 53,54 odsto ili 3.046, u Partešu 52,66 odsto ili 2.456, u Klokotu 47,81 odsto ili 1.780 birača.

U Zvečanu je izašlo 3.983 građana sa pravom glasa ili 43,97 odsto, u Zubinom Potoku 4.062 ili 62,21 odsto, u Leposaviću 5.248 ili 18,69 odsto, sjevernoj Kosovskoj Mitrovici 7.369 ili 32,83 odsto i u Gračanici 6.324 ili 43,16 odsto.

U ove procente uračunati su i uslovni listići ili glasovi koji su pristigli putem pošte.

Za 120 mjesta u kosovskom parlamentu, na vanrednim izborima borilo se 25 političkih subjekata, od kojih pet srpskih.

Za srpske predstavnike garantovano je 10 mjesta, a ove izbore mnogi su proteklih dana nazivali sudbonosnim za Srbe sa Kosova i njihov opstanak.Prvi rezultati očekuju se oko ponoći.

Tri osobe uhapšene su tokom izbornog dana na Kosovu i Metohiji, a tužilaštvo je podnijelo krivične prijave protiv sedam osoba zbog zloupotrebe izbornog procesa i narušavanje slobode glasanja, javlja dopisnik Srne.

U Centralnoj izbornoj komisiji je rečeno da je tokom dana zabilježeno nekoliko slučajeva pokušaja zastrašivanja i narušavanja izbornih pravila.

“U Peći je uhapšeno jedno lice kod kojeg je pronađena torba sa više glasačkih listića”, naveli su u CIK-u, ali nisu saopštili kojoj političkoj opciji pripada uhapšeni Albanac.

Poslije anonimne prijave u Goraždevcu je priveden član Privremenog organa srpske opštine Peć Ranko Zdravković.

U Uroševcu i u selu Budriga u opštini Parteš uhapšene su dvije osobe albanske nacionalnosti i one su zadržane u policijskim stanicama.

Kosovsko tužilaštvo saopštilo je da je podnijelo pet krivičnih prijava protiv sedam osoba iz Prištine, Uroševca, Prizrena i Peći.

Iz tužilaštva navode da je svima na teret stavljeno krivično djelo zloupotreba izbornog procesa i narušavanje slobode glasanja.

Današnje vanredne parlamentarne izbore na Kosovu i Metohiji prati stotinjak tužilaca i radnika tužilaštva.

Na sjeveru Kosova i u opštinama sa većinskim srpskim stanovništvom, osim u Partešu, nisu zabilježeni incidenti koji mogu uticati na regularnost izbora.

Izborni proces nadgledao je OEBS, uz veliko prisustvo kosovske policije.

Prema ranijim prognozama, neizvjesna trka očekuje se između koalicija koje predvode Hašim Tači i Isa Mustafa, a veliku ulogu u sastavljanju buduće vlade mogao bi da ima i pokret Samoopredjeljenje.

(RTRS)

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!