Trener iz Banjaluke postao šampion Rumunije

640

Od trenutka kada je sjeo na klupu ACS Sepsi SIC trener iz Banjaluke Zoran Mikeš bilježi odlične rezultate.

U prvoj sezoni (2013/14) stigao je do finala Kupa Rumunije, zatim je sljedeće godine osvojio to takmičenje, a u prvenstvu stigao do drugog mjesta, da bi prošle godine stigao do duple krune. Ovu sezonu osvojio je šampionsku titulu.

– Generalno bilo je dosta teško s obzirom na to da smo prošle godine osvojili Kup i prvenstvo pa smo postali ekipa protiv koje svi ostali imaju dodatni motiv za pobjedu. Bili smo svjesni da će teže biti odbraniti titulu nego osvojiti tako da smo morali uložiti mnogo veći trud nego ranije. Ekipe su bile dosta izjednačene i poređenja radi posljednju na tabeli dobili smo sa četiri poena razlike, a pretposljednju sa pet, mada smo regularni dio sezone uspjeli da završimo sa 26 pobjeda. Napravili smo veliku razliku iako je liga izjednačena te smo imali šest ili sedam pobjeda više od drugoplasirane ekipe – rekao je Mikeš za “Glas Srpske”.

Prvo mjesto pred početak plej-ofa donijelo mu je određene probleme.

– Imali smo prednost domaćeg terena i višak samopouzdanja što me je brinulo pred neke mečeve da nam se ne obije od glavu. Dobili smo Kluž u finalu koji se dosta pojačao tokom sezone i treba reći da je za njih igrala reprezentativka Srbije Dajana Butulija. Izgubili smo prvu utakmicu i nakon samo 24 sata morali smo da igramo drugu. Uspjeli smo da se oporavimo i izjednačimo, a onda stignemo do titule – rekao je Mikeš.

Iako se kao godina osnivanja vodi 2013. godina to nije sasvim tačno.

– Ranije je postojao klub koji je bio u privatnom vlasništvu pa je rasformiran i osnovan novi pod novim malo promijenjenim nazivom. U suštini se radi o istom klubu kojem je promijenjena upravljačka struktura. Postizali su oni i ranije dobre rezultate, ali nikad nisu osvajali trofeje iako su nekoliko puta bili u finalima plej-ofa ili Kupa. Ne želim da se hvalim, ali mojim dolaskom počela je renesansa – izjavio je Mikeš.

On je dodao da žele igrati na evrosceni i da očekuju odgovor Evrokupa dok će se prijaviti za Evroligu. O uslovima u kojima radi imao samo riječi hvale.

– Vremenom su popravili infrastrukturu i imaju novu dvoranu kao i podršku grada te lokalnih vlasti dok je publika u velikom broju na svakoj utakmici ispuni dvoranu. Fin je osjećaj igrati u tako dobrim uslovima – kazao je Mikeš.

Dugogodišnji trener Mladog Krajišnika podvukao je paralelu između uslova u BiH i Rumuniji.

– Te dvije lige mogle su se porediti prije nekih 20 godina kada je kod nas postojala ozbiljnija podrška sponzora. Možda to tada nije bilo organizovano na najbolji način i imalo je neku silaznu putanju mada je bila ozbiljna priča, ali je nakon tog postalo sve skromnije. U odnosu na sadašnji period razlika je velika. Situacija u društvu je takva da je sport na donjim pozicijama, a trebalo bi da bude drugačije. Zemlje koje su u posljednjih 15 godina ušle u Evropsku uniju počele su mnogo da ulažu u sport poput Rumunije i Mađarske i moja je sreća što sad radim u takvoj sredini. Trebalo bi da se ugledamo na takve zemlje koje ozbiljno razmišljaju pa da ih kopiramo – istakao je Mikeš.

Planovi za dalje

Mikeš ima ugovor na još jednu sezonu pa će i dalje ostati na kormilu.

– Uprava želi da produžimo saradnju pa ćemo vidjeti da li nam se poklapaju ambicije. Ako oni žele da razvijaju klub i naprave dobar projekat onda ne bih imao ništa protiv da ostanem.  Još godinu sam tu i pored ponuda drugih klubova, ali se jako dobrom osjećam ovdje – rekao je Mikeš.

Mađari

Iako je Sfantu George mjesto u Rumunije osjeti se veliki mađarski uticaj.

– Grad ima oko 70.000 stanovnika kojeg uglavnom čini mađarsko stanovništvo. Veoma je pristojan za život i rad jer nema velike užurbanosti. Ipak, ovdje sam zbog košarke, a moj kao, kao i život moje porodice, tako je organizovan – dodao je Mikeš.

(Glas Srpske)

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!