Pošteno zasukala rukave: Krhka Dragana cijepa drva i kosi kako bi platila studije

758

Dragana Zgodić (20), mještanka male rudarske varoši Ljubije i studentkinja Visoke medicinske škole iz Prijedora, pošteno je zasukala rukave kako bi zaradila bar dio novca za školovanje, kupila neku od knjiga, platila prevoz i osigurala sebi kakav-takav džeparac.

Krhka djevojka ne bira poslove, cijepa drva, kosi, kreči voćke i kuće i pomaže starijim komšijama. Rijetko odbija poslovne ponude, jer svaka marka, mada nema fiksnu satnicu nego pravilo “ko koliko može dati”, uvijek dobro dođe. A nerijetko pomaže i bez bilo kakve nadoknade.

 – Nekome treba nacijepati ili donijeti drva, neko bi da odem do trgovine da mu nešto kupim, nekome treba pokositi… malo pospremiti kuću. To su, uglavnom, stariji ljudi kojima treba pomoć.
 .
Obično me nagrade, mada nikad direktno ne tražim novac, već koliko ko može dati, jer nisu svi u mogućnosti i da plate, jer se ovde živi veoma teško. Nekad dobijem i nešto od garderobe, nešto što mi treba. A i da nije toga, osjećaj da nekome pomažeš, pogotovo starijim ljudima, baš je dobar – kaže ova skromna djevojka.

.

Ni košenje joj nije strano

Poslovi koji ne bi bili lagani ni nekom njenom vršnjaku, ipak joj nisu strani, jer ih radi i u svojoj kući. Roditelji, majka Mira i otac Dragan, glava kuće, koji s neredovnom platom na “Željeznici” pokriva tek ono najosnovnije, naučili su je da ne treba sjediti skrštenih ruku i čekati da ti nešto padne s neba.

Dragani ni košenje nije strano

Ništa mi nije teško. Volim raditi, a vremena ima za sve, i za učenje i za druženje, a ocu i majci pomažem kad god zatreba – kaže skromna djevojka za Avaz.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!