Pustite odluku da “prespava”

700

U moru odluka koje donosimo svakog dana, neke nas toliko namuče da ih radije odlažemo vodeći se onom: “Misliću o tome sutra”. Tačnije, odlučimo da ne odlučimo.

Psiholog dr Linda Klau kaže da nas često koči strah da nećemo donijeti dobru odluku zbog čega tapkamo u mjestu. I mada ne postoji univerzalno pravilo koje će nas dovesti do dobre odluke, ispostavlja se da je savjet starih “pusti da prespava” zapravo dobar.

Klau svojim klijentima savjetuje da ne odlučuju odmah i da zastanu kako se ne bi dogodilo da reaguju impulsivno, već da ohlade glavu. U tome pomažu joga, meditacija, vježbe disanja čiji je cilj da smire nervni sistem.

Potom bi trebalo da obratimo pažnju na svoje misli i da probamo da vizualizujemo ishod odluke i posmatramo kako nam tijelo reaguje. Ako imamo glavobolju, bolove u stomaku ili smo preplašeni, tijelo nam vjerovatno šalje poruku da nismo na pravom putu, pišu Novosti.

Takođe, treba da postavimo sljedeće pitanje: Da li će nas ova odluka približiti cilju?

Trajanje pauze zavisi od važnosti odluke. Za manje, poput one o tome da li da prihvatite poziv za večeru, biće vam potrebno oko sat da biste bili sigurni da ne donosite odluke po navici. Za veće, potrebno je više vremena, zato ne žurite.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!