Spomenik znak zahvalnosti oslobodiocu Banjaluke

742

Vojvoda Stepa Stepanović je bio briljantna ličnost i vojskovođa, koji je 1918. godine oslobodio Banjaluku od viševjekovnog kolonijalnog robovanja Turskoj, a nešto kraće i Austrougarskoj imperiji. Iz tog razloga i u znak zahvalnosti želimo da na stogodišnjicu ovog događaja oslobodiocu podignemo spomenik u užem centru grada.

Rekao je ovo predsjednik Upravnog odbora Fondacije za izgradnju spomenika vojvodi Stepi Stepanoviću Božidar Bojanić.

– Spomenik je i ranije trebalo da bude izgrađen u našem gradu. Mnogo manje značajni likovi i događaji su spomenički prikazani i obilježeni. Ideja fondacije je da ovaj spomenik do 21. novembra 2018. godine bude postavljen u Banjaluci. Upravo na taj dan su divizije pod komandom vojvode Stepe oslobodile naš grad – rekao je Bojanić.

Idejno rješenje spomenika, koje je nedavno bilo izloženo u Institutu za urbanizam, građevinarstvo i ekologiju Banjaluka, dobilo je simpatije svih onih koji su ga pogledali.

– Idejno rješenje je djelo beogradskog vajara Zorana Ivanovića, koji je dao i prijedloge za moguće lokacije gdje bi statua trebalo da bude postavljena. Te lokacije su plato ispred Muzeja savremene umjetnosti, za koji smo najviše zainteresovani, Trg Krajine i plato ispred Palate predsjednika RS. Podrazumijeva se da će nam trebati odobrenje Gradske uprave – kazao je Bojanić.

Ističe da će za ovaj projekat biti potrebno oko 300.000 KM, jer je u pitanju monumentalni spomenik vojvode Stepe Stepanovića na konju, visok oko 15 metara.

– Sada slijedi prikupljanje novca pa nam je svaka finansijska podrška dobrodošla. Fondacija je samo posrednik u sakupljanju investicionih sredstava, dok je stvarni investitor sveukupni srpski narod – poručio je Bojanić.

Dodao je da se odavno prestalo sa obilježavanjem epopeje Narodnooslobodilačkog rata i socijalističke revolucije.

– Mnogi monumentalni spomenici su zapušteni, a neki su tokom ratnih zbivanja devastirani. Ima primjera i pretjerane gradnje, sve do povratka u antiku i spomenika koji prelaze uobičajene ambijentalne proporcije, poput spomenika Aleksandru Velikom u Skoplju – kazao je Bojanić.

Stepa Stepanović

Vojvoda Stepa Stepanović (1856-1929) je zbog zasluga za prvu savezničku pobjedu u Velikom ratu – Cersku bitku postao tek drugi vojnik u Srbiji koji je dobio čin vojvode. Zaslužan je i za brz proboj Solunskog fronta i izbacivanje Bugarske iz rata. U penziju je otišao dvije godine poslije proboja Solunskog fronta i kraja Prvog svjetskog rata. Nadaleko se pripovijedalo i o njegovoj skromnosti, jer kada je dobio prvu penziju od 3.000 dinara tražio je da bude prepolovljena, jer je, po njegovom mišljenju, bila previsoka.

(glassrpske.com)

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!