Koze se penju na drveće i jedu voće – spas za poljoprivredu Maroka

1276

Drveću argana u polupustinjskoj regiji Sus na jugu Maroka teško je da opstane, ali naučnici su uvidjeli da spas mogu im da donesu koze koje se penju na grane, jedu plodove i kasnije ispljunu sjemena koja su nalik na orahe.

Iako se mislilo da su domaće koze štetočine jer jedu argan, španski ekolozi su ih posmatrali i došli do zaključka da one, time što nakon što pojedu plod ispljunu sjemena, tako mogu da pomognu očuvanju te biljke, prenosi „Skaj Njuz“.

Pripitomljene koze u toj regiji često znaju da se popnu na vrh drveta u potrazi za svježim plodovima biljke. U nekim krajevima drveće argana može da poraste do deset metara.

Lokalni goniči stoke poznati su po tome da olakšavaju kozama penjanje na drveće tako što orezuju žbunove i trnovito drveće koje im smeta da se popunu, a isto tako mladuncima pomažu da nauče kako treba da se penju.

Tokom suve jeseni koze mogu da provedu tri četvrtine vremena koje posvete traganju za hranom, upravo na drvetu.

Argan se koristi u izradi kozmetičkih proizvoda i za to se koristi arganovo ulje dobijeno iz orašastog sjemena.

Koliko god da vole ove plodove, koze ne vole arganove sjemenke.

Poput krava, ovaca i jelena i koze znaju da dodatno žvaću hranu koju su već sažvakale i primjećeno je kako one ispljunu sjemena.

To znači da područjima koje posećuju ove koze donose sveža sjemena ove biljke.

Naučnici vjeruju da biljka ima veće šanse da uspije, ako se posadi daleko od drveta od kog je poteklo sjeme.

Ovaj način širenja sjemena ekolozi nazivaju „endozohorija“, mada se pod ovim uglavnom podrazumijeva da seme prođe kroz cijeli digestivni sistem životinje.

Neki naučnici tvrde da ovaj način širenja sjemena nije rijedak, kao i da su zabilježeni slučajevi kad su ovce, domaći i divlji jeleni isto ispljunuli sjemena. Zbog toga zaključuju da je ovaj način širenja sjemena bio čest i vjerovatno ključan u širenju nekih biljnih vrsta, pišu Večernje novosti.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!