Slovenija: Rampa Tompsonu, jagma za Cecom

660

Dok je hrvatskom pjevaču Marku Perkoviću Tompsonu zabranjen večerašnji nastup u Mariboru, najveću srpsku folk zvijezdu Cecu Ražnatović večeras očekuju ovacije u rasprodatoj ljubljanskoj dvorani “Gospodarsko rastavišče”, gdje će ponovo zapjevati poslije nekoliko godina.

Svih 10.000 ulaznica za Cecin koncert u “Gospodarskom rastavišču” razgrabljeno je još prije nekoliko dana, a Slovenci će osim u novim pjesmama sa njenog aktuelnog albuma “Autogram”, uživati i u ostalim hitovima koji su joj obilježili karijeru.

Možda ovo ne bi bila senzacionalna vijest, jer je srpska pjevačica rado viđena u Sloveniji, gdje ima armiju obožavalaca, da istog dana u Mariboru nije trebalo da nastupi i Tompson, poznat po veličanju ustaštva.

Ali, njegov večerašnji rasprodati koncert u dvorani “Lent” (kapacitet je 1.500 ljudi, ali je u prodaju pušteno 1.200 karata) zabranile su gradske vlasti Maribora zbog povećanog bezbednosnog rizika. Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović je tim povodom slovenačkom kolegi Borutu Pahoru kazala da je muzika tu da spaja ljude, a da su zabrane kontraproduktivne.

U internet diskusijama pojavilo se i zanimljivo pitanje – kako to da su Tompson i njegova muzika u Mariboru nepoželjeni, kad tamo često nastupa Ceca Ražnatović, udovica Željka Ražnatovića Arkana kojeg nazivaju ratnim zločincem, pa čak i roker Bora Đorđević sa “Ribljom čorbom”, koji je pred kraj nekadašnje Jugoslavije u jednoj pjesmi uvredljivo poručio “hoće da se ocepe bečki konjušari i kočijaši”.

I novinar slovenačkog nedjeljnika “Reporter” pita se zašto političari ne zabranjuju koncerte nekih srpskih pjevača, poput Baje Malog Knindže koji u svojim pjesmama hvali četnike i vojvode, i slavi Radovana Karadžića, haškog osuđenika, pišu beogradske Novosti.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!