Gledajte stvari iz ljepšeg ugla

552

Kada uhvatite sebe da se žalite na neku osobu, pokušate da nađete razloge zbog kojih biste joj mogli postati zahvalni.

Znamo da je ista čaša za nekog do pola puna, za drugog poluprazna, jer sve zavisi od perspektive. Sjetite se toga sljedećeg puta kad se iznervirate što je vaš suprug ponovo ostavio pantalone nasred sobe ili pobjesnite jer je kolega “zaboravio” da uradi svoj dio posla.

Nije čudno što u tim situacijama ekstremno reagujemo jer, kako kaže Grečen Rubin, autorka knjige “Projekat sreća”, imamo prirodnu tendenciju da se fokusiramo na negativne stvari i one koje nam remete funkcionisanje.

Da bismo pobijedili tu tendenciju, potrebno je da preusmjerimo svoju pažnju, u čemu nam može pomoći zahvalnost. Rubinova predlaže da kada uhvatite sebe da se žalite na neku osobu, pokušate da nađete razloge zbog kojih biste joj mogli postati zahvalni.

Na primjer, ako vas nervira šef koji vam u kontinuitetu dijeli zadatke na kraju radnog dana, možete da budete bijesni na njega i da se žalite kolegama.

Bolje je, ipak, da posmatrate stvari iz drugog ugla i budete mu zahvalni jer on vjeruje u vaše sposobnosti. Ili, gužvu u prevozu možete posmatrati kao gubljenje vremena, ali i kao priliku da se posvetite knjizi, pišu Novosti.

Naravno, ovaj trik neće upaliti u svim situacijama. Ponekad je neophodno da se sa problemom suočite i pokušate direktno da ga riješite, ali kad je o sitnicama riječ, ponekad je potrebno samo promijeniti perspektivu.

 

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!