Iz Austrije se vratila u Derventu da proizvodi koprivu

1068

Ivana Stjepanović, koja je kao desetogodišnjakinja iz Bijelog Brda kod Dervente otišla sa porodicom u Austriju, vratila se u rodni kraj, osnovala preduzeće i započela organsku proizvodnju koprive na površini od tri i po hektara.

Moja želja se ostvaruje – da u rodnom mjestu počnem sadnju organskog ljekovitog i začinskog bilja. Presrećna sam jer smo počeli da sadimo prvih 145.000 sadnica koprive – rekla je Stjepanovićeva Srni.

Ona je navela da je poseban izazov raditi u rodnom kraju, te da je zemljište uzela u zakup od vlasnika koji su izbjegli, a još nisu uspjeli da obnove kuće i vrate se.

– Dio zemljišta pripada mojoj porodici, a dio komšijama. Ova zemlja nije obrađivana 25 godina i predstavlja značajan kapital. Organsko bilje plasiraćemo kao sušeno, na evropsko tržište. Imamo plasman i kupce, a spremni smo da pomognemo i drugim proizvođačima da ostvare zagarantovan plasma – kaže Stjepanovićeva, koja ima višegodišnje iskustvo u proizvodnji.

Ona je nakon studija internacionalne ekonomije i manadžmenta radila za internacionalne koncerne u razvijanju i pozicioniranju brendova.

Vodila je produkt menadžment za jugoistočnu Evropu, kao i odjeljenje marketinga za najveće Evropsko udruženje organskih farmera.

Stjepanovićeva je u rodnom mjestu prošla sve procedure prilikom registracije preduzeća i izabrala tri radnika koji će imati siguran posao.

Do sada je od osam porodica zakupila 35 hektara zemlje, a planira da kupi i veće površine.

Ona je istakla da je analiza zemljišta urađena u Austriji, te da će joj pomoć u uzgajanju biljaka pružiti jedan austrijski organski farmer, koji se ovim poslom bavi 25 godina.

– Uglavnom će biti zastupljene biljke koje su i naše bake sakupljale za čaj, začine ili neke medicinske recepte – naglasila je Stjepanovićeva.

Ona ima u planu da u narednih pet godina zakupi do 300 hektara zemljišta na cijeloj teritoriji BiH i da radi na uspostavljanju saradnje sa regionalnim organskim proizvođačima, prenose agencije.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!