Žurba nije izgovor da ne doručkujete

890

Brz način života doveo je do toga da 38% žena preskače doručak. Ipak, u posljednje vrijeme se sve više govori o zdravom načinu života i zdravoj ishrani, a jedno od prvih i osnovih pravila zdrave ishrane je zdrav doručak.

Najčešći izgovor za preskakanje ovog obroka je vrijeme koje ujutru nemamo za doručkovanje.

Ipak, stručnjaci se sa tim izgovorom ne slažu.

Ako nemate puno vremena ujutro, biće dovoljno da se malo drugačije organizujete ili da se probudite samo 10-15 minuta ranije, jer vam toliko vremena treba da pripremite jednostavan doručak.

Još jedan od najčešćih izgovora da ne doručkujemo, je to što ujutru nismo gladni. Kada je organizam naviknut da se ujutru ne jede, on čuva energiju i hranljive materije, pravi rezerve umjesto da sagorijeva kalorije i tako remeti tj. usporava metabolizam.

Upravo zbog toga, ako ste na dijeti, preskakanje obroka, posebno doručka, neće vam pomoći. A pošto se stvaraju rezerve, mi ujutru nismo gladni.

Zbog toga treba najprije da naviknemo organizam na doručak. Nakon nekog vremena, jutarnji apetit će prirodno da se poveća i ujutru ćemo da budemo gladni. A kada počnemo da doručkujemo, počećemo da jedemo manje tokom dana, uključujući i grickalice.

Doručak ne mora da bude veliki obrok. Ono što je važno je da to kombinacija namirnica koje sadrže ugljene hidrate, proteine, minerale i vitamine.

Ugljeni hidrati će vam dati energiju odmah, a proteini će vam je dati kasnije. Treba izbjegavati soli, masti i previše kalorija.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!