PDP pisao ministru Lukaču

608
Saopštenje za javnost PDP prenosimo u cjelini, bez ispravke:

 

Klub poslanika Partije demokratskog progresa u Narodnoj skupštini Republike Srpske uputio je danas pitanja ministru unutrašnjih poslova RS Draganu Lukaču, u vezi sa navodima o aferi Predstavništva RS u Izraelu.

S obzirom na činjenicu da premijerka Republike Srpske i Ministarstvo za ekonomske odnose i regionalnu saradnju nisu ozbiljno shvatili zvanične navode iz Ministarstva spoljnih poslova Izraela, kao ni pitanja iz našeg poslaničkog kluba, nova pitanja smo uputili ministru unutrašnjih poslova u kojem tražimo ispitivanje ovih navoda koji su Republiku Srpsku doveli u centar skandala.

U nastavku je pismo koje je danas iz Kluba poslanika PDP proslijeđeno ministru Lukaču.

”Ministarstvo unutrašnjih poslova RS

n/r ministra Dragana Lukača

Poštovani ministre Lukač,

s obzirom na činjenicu da premijerka Republike Srpske Željka Cvijanović nije ozbiljno shvatila pitanja Kluba poslanika PDP u Narodnoj skupštini Republike Srpske upućena Vladi RS u vezi sa slučajem Predstavništva Republike Srpske u Izraelu, obraćamo se Vama direktno imajući u vidu Vašu nadležnost, obavezu, ali i autoritet u oblasti policijskih istraga.

Naime, šef Odjeljenja za Balkan u Ministarstvu spoljnih poslova Izraela Dan Orian potvrdio je za BN televiziju u petak, 7. aprila 2017. godine, da Predstavništvo Republike Srpske u Jerusalimu ne postoji već dvije godine i da je preregistrovano u privatno preduzeće kojim rukovodi Arie Livne. Arie Livne je savjetnik predsjednika RS Milorada Dodika i senator Republike Srpske, ali ga Vlada RS predstavlja kao šefa tog predstavništva, za koje se redovno izdvaja novac iz budžeta Republike Srpske.

Potvrda iz izraelskog Ministarstva spoljnih poslova da ovo predstavništvo zapravo ne postoji je skandalozna i previše ozbiljna da bi se Vlada RS bavila medijskim prepucavanjima i selekcijom informacija. Ako ste gledali samo izvještaje na Radio-televiziji Republike Srpske, ne čudi nas da niste dobili pravu informaciju, pa Vas molimo da obratite pažnju na činjenicu da je Republika Srpska trenutno u centru skandala.

Imajući u vidu činjenicu da su premijerka Cvijanović i Ministarstvo za ekonomske odnose i regionalnu saradnju RS potpuno okrenuli pitanje koje je Vladi uputio Klub poslanika PDP u NSRS i stavili ga u sasvim drugi kontekst, molimo Vas da upotrijebite svoj autoritet i odgovorite na sljedeća pitanja:

Šta će MUP Republike Srpske da uradi u vezi sa tvrdnjama izraelskog Ministarstva spoljnih poslova o postojanju Predstavništva Republike Srpske u Izraelu?

Kada ćete provjeriti na čiji račun su u protekle dvije godine lijegale pare iz budžeta Republike Srpske namijenjene Predstavništvu RS u Izraelu?

Hoće li i kada MUP RS provjeriti navode u vezi sa ovim slučajemem?

Kada će javnost Republike Srpske biti informisana o koracima iz MUP RS u vezi sa slučajem Predstavništva RS u Izraelu?
Od Vlade RS smo već zatražili odgovore na pitanja – šta će uraditi ovim povodom, ko je kriv za pljačku i obmanjivanje javnosti Republike Srpske, ko će i kada vratiti novac u budžet Republike Srpske, kao i šta će Ministarstvo unutrašnjih poslova RS uraditi u vezi sa objavljenim navodima.

Dobili smo neozbiljan odgovor u medijima koji ne zadovoljava osnovne kriterijume i odgovornosti izvršne vlasti. Odgovor koji je upućen nije primjeren interesovanju i ozbiljnim pitanjima predstavnika zakonodavne vlasti u Republici Srpskoj.

Podsjećamo Vas, takođe, da se ne radi o tvrdnjama bilo koje političke partije ili njenog funkcionera, već o tvrdnjama izraelskog Ministarstva spoljnih poslova.

Poštovani ministre Lukač, molimo Vas da ovo pismo shvatite ozbiljno.
PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!