Mercedes najavio moćni električni automobil

28
Mercedes-Benz CLS 400 d 4MATIC, designo selenitgrau magno; Leder Nappa bengalrot/schwarz;Kraftstoffverbrauch kombiniert: 5,6 l/100 km; CO2-Emissionen kombiniert: 148 g/km* Mercedes-Benz CLS 400 d 4MATIC, designo selenite grey magno; Nappa leather two-tone bengal red/black;Fuel consumption combined: 5,6 l/100 km; CO2 emissions combined: 148 g/km*

Mercedes je najavio ambiciozne planove za proširenje asortimana električnih automobila.

Iz Mercedesa stiže produkcijski EQS sedan inspirisan konceptom VIsion EQS, kao i EQA i EQB crossoveri. Nijemci tvrde da će EQS imati domet od 700 km po evropskom WLTP ciklusu.

Kompanija razvija i prototip nazvan EQXX koji će imati najveći domet na svijetu, odnosno koji će moći da pređe najmanje 1.200 km s jednim punjenjem baterije.

Na projektu radi tim iz Štutgarta uz podršku AMG High Perfrmance Powertrains grupe s bazom u Velikoj Britaniji, koja proizvodi motore za Formulu 1.

Umjesto povećanja kapaciteta baterije i dodavanja nepotrebne težine, inženjeri tvrde da će bolja aerodinamičnost omogućiti veći domet. Aerodinamični oblik prototipa EQXX je nagoviješten teaserima, ali su detalji skriveni.

(B92.net)

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!