Vlada Srpske odlučila: Pripadnicima MUP-a ubuduće veće penzije

567

Vlada Srpske usvojila je danas po hitnom postupku Prijedlog dopuna Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima, koji će uticati na poboljšanje materijalnog položaja policijskih službenika koji odu u penziju.

Ministar Dragan Lukač i predsjednica Sindikata unutrašnjih poslova Anica Јondić potpisali su i novi posebni kolektivni ugovor, kojim su očuvali i obezbijedili nova prava zaposlenih u ovom ministarstvu.

Dobra saradnja, dug i naporan rad Sindikata i Ministarstva unutrašnjih poslova, dobijaju epilog. Uskoro drugačiji obračun penzija policijskim službenicima koji će im omogućiti pristojan život po odlasku u penziju. Predloženim dopunama propisuje se da se policijskom službeniku lični koeficijent utvrđuje na osnovu pet godišnjih plata koje su najpovoljnije za njega tokom radnog staža.

O Prijedlogu dopuna zakona, na jesen bi, trebalo da raspravlja Narodna skupština.

– Nakon pravosnažnosti tog rješenja naši policijski službenici koji budu odlazili u penziju će imati petogodišnji prosjek koji će se pbračunavati u budućem periodu – rekao je Lukač.

Na ovaj način smo ispoštovali i policijske službenike koji imaju status borca, a koji su u odbrambeno-otadžbinskom ratu od 1992-1995 stvarali i branili Republiku Srpsku – dodala je Јondićeva.

Lukač i Јondićeva stavili su potpis i na novi posebni kolektivni ugovor zaposlenih u ovom ministarstvu. Nema umanjenja stečenih prava. Zadržana su ostvarena prava, a dodatno je uređeno i pitanje prevoza.

Јondićeva je rekla da su novim kolektivnim ugovorom dodatno precizirana pitanja neplaćenog odsustva pripadnika MUP-a, te da je bolje uređen sistem njihove zdravstvene zaštite kao i posebni specijalistički pregledi za žene.

– Dodatno smo uredili pitanje prevoza i niz drugih stvari – navela je Јondićeva.

Potpisom dokumenta koji je vodilja zaposlenim u policiji ne prestaje proces pregovaranja granskog Sindikata i kabineta Dragana Lukača. I jedni i drugi najavljuju da će još mnogo toga uraditi za efikasnijeg i zadovoljnijeg policajca i bezbjednijeg građanina.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!