Francuska zabranjuje upotrebu aditiva E171 u ishrani

999

Titanijum dioksid će od 2020. godine biti na listi zabranjenih dodataka prehrambenim proizvodima u Francuskoj.

Takva odluka uslijedila je nakon što je nacionalna agencija za zdravlje i bezbjednost saopštila da nema dovoljno dokaza koji bi garantovali bezbjedno korišćenje tog aditiva.

Označen kao aditiv E 171, titanijum dioksid se koristi u različitim proizvodima, uključujući čokolade ili žvakaće gume.

Francuska je 2017. godine naložila detaljno istraživanje te supstance, poslije objavljene studije o zdravstvenim efektima titanijum dioksida na životinje.

Prema rezultatima studije francuskog Nacionalnog instituta za agrikulturu (INRA) titanijum dioksid prolazi kroz zid creva i dolazi do drugih dielova tijela životinje.

Iz Nacionalne agencije za zdravlje i bezbednost (ANSES) je rečeno da za sada nema dovoljno dokaza kojima bi se utvrdilo da je navedena supstanca bezbjedna za korišćenje u ljudskoj ishrani.

Francuska vlada kaže da će o odluci obavestiti Evropsku komisiju i ostale članice Evropske Unije

IZVOR :rts.rs

PODIJELI

1 komentar

  1. Istraživačko novinarsrvo nula. Bukvalno sve što se unese u tijelo kroz usta prolazi kroz zid crijeva i odlazi u udaljene organe putem krvi, pa tako i svi emulgatori na ovom svijetu kao i ovaj E 171. Nigdje nije navedeno zašto je konkretno E 171 štetan za organizam. Ali što bi se članci pisali kako treba kad može bilo kako, nije ni bitno. Bože daj samo klikova i pregleda, amin.

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!