Vrijeme je da bašta zablista

839

Mnogima je prva asocijacija na proljeće lijepo i sunčano vrijeme, prvomajski praznici, Vaskrs, ali i gotovo uobičajeno veliko spremanje kuće. Većina domaćica iskoristi prve zrake proljećnog sunca da uredi svoj dom, zatim terasu ili baštu.

Uređenje bašte zahtijeva više vremena, pažnje i posvećenosti, ali upravo u tome je i čar onoga što na kraju dobijete. Vrijeme je da zasučete rukave i vašoj bašti date novi izgled.

Uređenje travnjaka

Najbolje je da počnete uređenje sa košenjem travnjaka, a odmah potom se posvetite sređivanju ograde. To je tek prvi korak jer slijedi prva proljetna prihrana travnjaka koja će mu vratiti pravi sjaj. Svakako, prihranu treba obaviti koristeći namjenska gnojiva za travnjake. Gnojiti treba više puta od kraja marta i u tu svrhu je najbolje koristiti specijalna gnojiva za travnjake. Ta gnojiva u svom sastavu, osim osnovnih elemenata, imaju i mikroelemente neophodne za pravilan razvitak trava.

Upadljivo cvijeće

Ovog proljeća će takođe u trendu biti upadljive biljke, zasađene u saksije, koje naspram aranžiranih biljaka izgledaju minimalistički i daju bašti potpuno novi i drugačiji izgled. Obratite pažnju na citrusno drveće, glomazne šimšire i lavandu.

Malo i nisko cvijeće, kao i prelijepe zelene površine između staza su savršeni minimalistički detalj ovog proljeća. Sukulenti i kaktusi su uvijek imali vjerne pristalice, pa ukoliko želite da stvorite dio pustinjske atmosfere, u bašti zasadite ove biljke u neku kamenu žardinjeru i uz malo njege one će da unesu egzotični dašak u vaš život.

Kamenje kao akcenat

Detalji u vidu kamenja će dodati vašoj bašti prirodan izgled koji se često može vidjeti u netaknutoj prirodi. Izdvojte jedan ugao ili centar bašte da kreirate zanimljiv kameni dekor, ili od naslaganog kamenja napravite “prirodne” stepenice.

Možete ciglama ili kamenjem ukrasiti dio sa cvijećem, dodajte stazu ili “sagradite” roštilj i potpuno promijenite izgled vaše bašte. Ne samo da će izgledati urednije, već ćete stvoriti pravu malu porodičnu oazu.

Reciklaža

Da li imate stare gume koje ne koristite? Ukoliko imate, onda ih možete staviti u bašte, ofarbati i od njih napraviti saksije, te zasaditi cvijeće, ili u njih ubacite jastučiće i improvizujte mjesta za sjedenje. Takođe, ukoliko imate veću baštu, u nju možete staviti staru kadu ili umivaonik, pa ih iskoristiti za osvježenje ili napraviti od njih neku vrstu saksija.

Za one koji imaju uslove, u baštama ne mora da bude samo cvijeće, već i začinsko bilje, a takođe posadite voće i povrće i uživajte u plodovima.

Ležerna relaksacija

Od luksuznih tekstura do mekanih presvlaka u dvorištu, mjesta za zabavu i sjedenje u dvorištu ovog proljeća treba da izgledaju moderno, ali i udobno. Napravite svoj kutak u kojem ćete moći da uživate sa prijateljima ili da uz zvukove ptica pročitate dobru knjigu.

(nezavisne.com)

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!