Ima 39 godina i 38-oro djece (VIDEO)

2206

Marijam Nabatanzi Babirje, 39-godišnjakinja iz sela Kabimiri u Ugandi, neviđeno je plodna, zaključak je stručnjaka.

Naime, ova žena rodila je čak 38-oro zdrave djece, a svi su začeti sa istim muškarcem. Građani Kabimira zbog toga su joj dodijelili nadimak Nalongo Muzaala Bana, koji u slobodnom prevodu znači „majka blizanaca koja rađa četvorke“.

Marijam je do sada šest puta rodila blizance, četiri puta trojke, tri puta četvorke i samo dva puta je bila trudna i rodila samo jedno dijete.

I iako su te rekordne višeplodne trudnoće iznenađenje za veliki broj ljudi, one nisu šokirale Marijam, koja kaže kako sklonost za to postoji već dugo u njenoj porodici.

– Moj otac ima 45-oro djece sa nekoliko različitih žena, a sve su one rađale dvojke, trojke i četvorke – izjavila je za Ugandian Daily.

Doktor Čarls Kigundu, ginekolog iz bolnice Mulagao smatra kako je Marijam naslijedila svoju plodnost od oca.

Ona ima genetsku sklonost za hiperovulaciju, pri kojoj otpušta nekoliko jajašca u istom ciklusu. Zbog toga se povećavaju šanse blizanačkih i višeplodnih trudnoća – objašnjava Kigundu.

Marijam se udala sa 13 godina. Već iste godine rodila je svoju prvu djecu – blizance. Kaže kako je nekoliko puta tražila od ljekara savjet kako da smanji svoju plodnost, ali oni su joj rekli da, s obzirom da proizvodi toliko jajašaca, hormonalne kontraceptivne metode, pa i one ostale, bi mogle da naštete njenom zdravlju.

– Trenutno živim sa 21 svoje djece. Nekolicinu njih su usvojili parovi koji ne mogu da imaju djecu. Ostali žive sa našim rođacima i članovima porodice koji nam pomažu da ih nahranimo i odgojimo.

Stručnjaci koji su posmatrali njenu djecu kažu kako ona ne samo da su iznenađujuće zdrava, već su i sva natprosječno inteligentna, prenosi Express.

Postavlja se pitanje postoje li ograničenja kada je riječ o tome koliko djece žena može prirodnim putem da začne i rodi? A savremena nauka tvrdi da je, bar u teoriji, brojka veća nego što biste ikad pomislili.

Matematički gledano, lako je moguće iznijeti 27 trudnoća tokom 40 godina.

Pogotovo ako uzmete u obzir da trudnoće sa trojkama i četvorkama obično traju kraće od devet mjeseci, prenose agencije.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!