Vrućina tjera domaćice od šporeta: Raste prodaja roštilja i gotovih obroka

945

Mesari i roštiljdžije u Republici Srpskoj zadovoljno trljaju ruke jer kažu da je posljednjih dana prodaja povećana za 50 odsto.

Korist od tropskih vrelina ovih dana imaju banjalučke roštiljnice u kojima kažu da je prodaja drastično porasla, pa onaj ko je do sada prodavao 100 kilograma miješanog mesa, dnevno spremi i proda više od 150.

Kažu da roštilj traže gastarbajteri i stranci, ali i banjalučke domaćice kojima na plus 40 ne pada na pamet da stanu pored šporeta.

Bar dva puta sedmično poslije posla suprug i ja navratimo po picu ili ćevape, a u stanu napravimo samo salatu jer je zaista vruće i ne želim da dodatno zagrijavam stan. Ostalim danima obično jedemo nešto što sam skuvala kasno naveče i može da se jede hladno, iz frižidera – kaže banjalučanka Marica Đ. i dodaje da im to ne utiče značajno na kućni budžet.

Najviše gostiju i narudžbi stiže posle podne i kasno uveče, kada malo zahladi, a gužve traju od jula do kraja avgusta, kaže vlasnik lanca roštiljnica Lazo Šešić.

Često mušterije neće ni da sjednu u roštiljnicu, nego im spremimo hranu za ponijeti pa odu da jedu pored Vrbasa ili Vrbanje gdje im je svježije. Ko će na ovoj vrelini kuvati u kući – kaže Šešić.

Domaćice koje ne vole suvu hranu posljednjih dana porane, pa u kuhinji kod Zore Stanarević u centru grada kupe svježe čorbe, gulaše, pasulj ili punjene paprike. Kažu da, kada se uporede uloženi trud i kvalitet, porodica dobije ručak po veoma pristupačnim cijenama.

Navraćaju nam i stranci koji žele da probaju domaći pasulj, ali samo ili veoma rano ili pred kraj radnog vremena jer po najvećoj žegi nikoga i nema na ulici – kažu u ovoj ugostiteljskom objektu gde se priprema isključivo domaća hrana.

Sva pomenuta jela pripremljena u restoranima ili prodavnicama brze hrane, kao i sladoled, voće, povrće i mliječni proizvodi na gradskoj tržnici, inspektori učestalije kontrolišu tokom vrelina jer spada u lako kvarljivu robu.

Inspektori su protekla dva meseca vanredno kontrolisali i točeni sladoled koji se prodaje na ulici, te druge lako kvarljive proizvode i do sada nije bilo negativnih rezultata, odnosno, hrana je bila ispravna – rekao je v.d. načelnika Odeljenja za inspekcijske poslove Janko Kecman.

On, međutim, kaže se Banjalučani inspekciji za hranu obraćaju svakodnevno sa raznim pritužbama, ali ove godine nije bilo prijava trovanja.

– Građani se žale da ih u nekim restoranima ili roštiljnicama dočekaju prljavi stolovi, neuredan toalet, bez sapuna, ubrusa ili toalet papira – kažu inspektori.

(EuroBlic)

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!