Milenko govori 20 jezika

1600

Milenko Ž. Panić Tvigi, najpoznatiji je poliglota u Srbiji. Svaki dan, kaže, čita sedam različitih knjiga na više jezika.

S razlogom, slovi za jednog od najzanimljivijih ljudi u Jadru, jer pored ostalog aktivno govori sedam jezika, a sa 13 se služi. Aktivno govori engleski, francuski, italijanski, ruski, španski, portugalski i esperanto jezik. Svojevremeno je bio i predsjednik Saveza esperantista Srbije.

Za njega su jezici, kako kaže, velika strast i ljubav, jer predstavljaju osvježenje za njegovu dušu. Panić kaže da su jezici neuhvatljiva magija u stalnom pokretu, zbog čega ih uči svakog dana, jer je prihvatio koncept aktivnog starenja i princip doživotnog učenja.

Kad čovek prestane da uči i radi na sebi, dolaze bolesti i gole nevolje – priča ovaj šezdesettrogodišnji diplomirani ekonomista iz Loznice, koji radi u Nacionalnoj službi zapošljavanja u Loznici, na poslovima savjetnika.

Svaki dan čitam sedam različitih knjiga na srpskom i drugim jezicima. Mozak mora da bude aktivan, jer su s godinama njegovi potencijali sve veći, ako se “puni” znanjima u kontinuitetu.

Na teme zdravog života Panić je napisao tri knjige, koje su, praktično, zbir “bisera” koje je stekao učeći i radeći neumorno na sebi, za sebe i svoju dušu, a ne prihvatajući svijet birokratije i administracije, što je za njega jedna vrsta kuge savremenog života.

– Izgradio sam svoj mikrokomos i uživam u njemu punim plućima – kaže Panić, koji je veoma vitalan i krepak. Svaki dan pređem pješice petnaestak kilometara brzim hodom i upravo se spremam za tradicionalni “Cerski marš” 20. avgusta, od Loznice do Tekeriša, što je trasa duga 35 kilometara. Očekujem da mi se pridruže i mladi i moji vršnjaci.

MAJSTOR ŽONGLIRANjA

Uoči Vukovog sabora, povodom 700 godina postojanja manastira Tronoša i 230 godina od rođenja Vuka Karadžića planiram da, žonglirajući fudbalskom loptom od svoje kuće u Klupcima do Vukove kuće u Tršiću, pređem oko pet kilometara.

Moje žongliranje je dobro poznato našoj i svjetskoj javnosti jer sam nastupao u uvodnim svečanostima velikih fudbalskih utakmica, među kojima je i učešće na oproštajnom spektaklu legende srpskog fudbala Dragana Stojkovića Piksija na niškom stadionu “Čair” pred više od 20.000 gledalaca, pišu beogradske Novosti.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!