Napravite sirup od višanja koji se ne kuva

1971

Ovo je recept za prirodni sok – sirup – od višanja koji se ne treba kuvati.

Koliko je zdrava ova biljka ne treba posebno spominjati, ali ipak ćemo se osvrnuti na ovaj recept, jer je to idealan način da sačuvate zdrave sastojke višnje bez da joj dodajete konzervanse ili vodu.

Sastojci koji su vam potrebni: 10 litara procijeđenog soka od višnje, 10 kg šećera i 7 kesica limuntosa.

Priprema soka: Višnje trebate očistiti od lišća, peteljki i trulih plodova pa ih dobro oprati i ocijediti od viška vode.

Nakon toga ih prebacite u posudu u kojoj mogu stajati 24 sata, te ih dobro izgnječite, tako da se meso višnje skroz odvoji od koštica. Ubacite 3 kesice limuntosa, promiješajte, pokrijte i ostavite na nekom hladnom mjestu da višnje odstoje.

Kad su dovoljno odstajale, višnje procijedite kroz cjediljku, pritiskajući ih sa nečim da što više mesa i soka izađe kroz cjediljku. Nakon toga slijedi još jedno cijeđenje,ovog grubog soka, kroz gustu gazu ili pelenu, tako što ćete kašikom prevrtati nakupljeni talog na gazi da bi sok mogao da prolazi. Povremeno oprati gazu da bi sok lakše prolazio.

Sada je trenutak da izmjerite tačnu količinu soka u litrama te da naspram dobivene mjere dodate šećer i limuntos. Vodite računa da ste već dodali jednu količinu limuntosa, pa sad dodajte samo razliku.

Dobro promiješajte i svakih 15 minuta miješajte dok se šećer ne rastopi i sjedini sa sokom. U jednom trenutku, po površini će se početi da stvara pjena. Tu pjenu morate svu pokupiti. Kad pjene više ne bude, to je znak da je sok gotov.

Sada možete puniti boce. Dobro ih pritegnite zatvaračima. Jako je važno da boce i zatvarači budu čisti, sterilni i hladni. Napunjene boce treba čuvati na tamnom i po mogućnosti hladnom mjestu, kao što je podrum.

Kad se poželite soka, otvorite bocu, napravite sok po vašoj mjeri te bocu stavite u frižider. Od 10 litara ocijeđenog soka od višnje i dodatak šećera dobije se 15 litara sirupa, tako da znate koliko će vam trebati praznih boca. (Blog: biljke kao lijek)

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!