Radovan Treći, ogledalo društva i primitivizma koji nas gazi

789

Gorak ukus humora sa potpisom Nikole – Kolje Pejakovića, snažna glumačka igra, vješti rediteljski potezi spojili su se u predstavi “Radovan Treći” koja daje poseban pečat repertoaru banjalučkog Gradskog pozorišta “Jazavac”.

Pejaković je adaptirao čuvenu dramu Dušana Kovačevića, a originalni rediteljski potezi i kreativna energija glumaca oduševili su publiku na premijernom izvođenju u nedjelju uveče. Ulaznice su rasprodate i za drugu reprizu koja je zakazana za večeras u 20 časova.

U naslovnoj ulozi našao se glumac Ljubiša Savanović koji se uhvatio u koštac za zahtjevnim likom, ali ovog puta smještenim u sadašnje vrijeme. Lik Radovana Trećeg u beogradskom Ateljeu 212 godinama je igrao slavni glumac Zoran Radmilović, pa je njegovo ime ostalo prva asocijacija pri pomenu ovog komada.

Naša predstava govori o primitivizmu koji nas okružuje i gazi. Radovan Treći je paradigma današnjeg čovjeka koji se iz jednog vremena nekako nakaradno i neuspješno prebacio u drugo vrijeme. Bori se onako kako najbolje zna i umije – kaže Savanović za Glas Srpske.

Kao glavne adute predstave ističe odličnu igru svih glumaca i temu koja se tiče publike koja ima priliku da se nasmije od srca, ali i da se ozbiljno zamisli i zapita kada izađe iz pozorišta.

Ovo je jedna od mojih najzahtjevnijih uloga u pozorištu, nosi specifičnu težinu zbog toga što su ovaj komad i uloga Zorana Radmilovića obilježili jedan period u srpskom pozorištu. Ali nije mi bilo ni na kraj pameti da se poredim sa njim jer smo htjeli smo da napravimo nešto autentično naše – ističe Savanović za Glas Srpske.

U glumačkoj ekipi su i Nikolina Friganović, Aleksandra Spasojević, Nataša Ivančević, Anja Ilić i Aleksandar Runjić.

Glumici Anji Ilić povjerena je uloga koju je u postavi sa Zoranom Radmilovićem igrala Mira Banjac.

– Dok je Mira Banjac imala zadatak da odigra muškobanjastu Katicu i bila je divna i duhovita u toj ulozi, ja imam malo drugačiji zadatak. Ova Katica je djevojka koja se bavi prostitucijom i na taj način prehranjuje svoju porodicu. Njen lik je totalno drugačiji u našem komadu i bilo je inspirativno i zabavno da gradim taj lik na nekim potpuno drugim temeljima – rekla je Ilićeva.

Georgina

– Lik Georgine mi je uvijek bio blijed u svim izvođenjima koje sam gledala, mada je ona praktično pokretač cijelog problema. Ne mogu da kažem da je to do glumica koje su je igrale, znam da je tako napisano i možda je to jedan od težih likova u “Radovanu Trećem”. Nadam se da sam se izborila sa tim problemom i da je publika to prepoznala – kaže glumica Nataša Ivančević, piše Glas Srpske.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!