Popularne kompozicije poslali do srca publike

764
Često se u umjetničkim krugovima vodi opravdana priča da klasična muzika kod nas nije na mjestu na kojem zaslužuje da bude, da nedostaje publike koja istinski uživa u njenoj težini i značaju, međutim, notu po notu stanje se mijenja, o čemu su govorili i članovi Novosadskog duvačkog kvinteta, piše Glas Srpske.
Iskusni i školovani muzičari, hornista Mirko Marić, flautistkinja Ksenija Mijatović, klarinetista Kristijan Baroš, Veronika Antunović-Marić na oboi i Goran Marinković koji svira fagot u Banjaluku su sa zadovoljstvom doputovali kako bi održali koncert u okviru manifestacije “Dani Vlade S. Miloševića”.
U utorak uveče u vijećnici Banskog dvora Kulturnog centra čuo se njihov specifičan izraz koji su poklanjali publici, pokazujući kako izgleda kada u sastavu pored profesionalnosti vlada poštovanje među članovima.
A prije nego što je publika počela da uživa u popularnim kompozicijama koje su se našle na njihovom repertoaru, među kojima i djelo kompozitora iz Banjaluke Davida Mastikose, članovi su govorili o značaju manifestacije, položaju klasične muzike, radu sa studentima i učenicima.
– Klasična muzika ima svoje mesto, a ovi “Dani Vlade S. Miloševića” to i dokazuju. Istina je da su naši apetiti uvek veći, mi bismo voleli da klasična muzika bude nešto sa čim svi mi živimo, nešto što oplemenjuje dušu, a ne samo da zauzima mesto u medijima i koncertnim salama – priča jedan od članova Goran Marinković.
Prezadovoljni su, dodaje osnivač ovog kvinteta Mirko Marić, da su konačno u Banjaluci povodom koncerta, posebno što je njihov nastup upriličen u okviru manifestacije “Dani Vlade S. Miloševića” koja dobija sve više odjeka u regionu. Na klaviru je na koncertu svirala i profesorica banjalučke Akademije Timea Hotić koja je bila gost ovog sastava, a tome je prethodilo dugogodišnje prijateljstvo i zajednički nastupi sa Ksenijom Mijatović.
– Željeli smo da banjalučkoj publici predstavimo nešto najpopularnije, a posebna nam je čast da izvodimo kompoziciju Davida Mastikose koja je za nas napisana i nadamo se da ćemo sa njim nastaviti saradnju u budućnosti – kazao je Marić.
Članovi ansambla koji živi od 2010. godine su takođe i članovi orkestra Opere Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu, Vojvođanskog simfonijskog orkestra, orkestra “Kamerata akademika”, orkestra “Kamerata Serbika”, Beogradske filharmonije, ali su i profesori u muzičkim školama i na akademijama, redovno pohađaju majstorske kurseve kamerne muzike i nadograđuju svoje znanje.
– Sve ove godine kvintet izgrađuje svoj profil vrlo uspješno i temeljno kroz literaturu. Ono što mi prenosimo našim studentima i đacima jeste naše iskustvo, sve ono što smo upijali nastupajući i profesionalno se baveći muzikom. Možemo im iz prve ruke iskustveno i vrlo jasno izgovoriti svoju misao – objasnio je Marinković.
Poštovanje profesije i ličnosti osnovna je vodilja za rad u ovom sastavu.
– Kao u jednom dobrom sportskom timu, zna se ko koju ulogu igra, ali i ko na koji način podupire ansambl, tako da balans koji se stvara u ansamblu bude iznivelisan i u tome je lepota našeg igranja i naše profesije – naglasio je Marinković.
Večeras na programu
Koncert “Klavirska muzika u četiri ruke” na kojem će se predstaviti pijanistkinje Snježana Popović-Vuleta i Željka Jovanić biće održan večeras u 20 časova u koncertnoj sali Banskog dvora Kulturnog centra.
Snježana Popović-Vuleta trenutno radi na Akademiji umjetnosti Univerziteta u Banjaluci, nastupa kao solista i član kamernih sastava. I Željka Jovanić radi na Akademiji umjetnosti u Banjaluci kao viši umjetnički saradnik-korepetitor na katedri za gudače i duvače.
PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!