Savjeti kako da uzgojite povrće na vlastitom balkonu

672
Živite u stanu koji je jako udaljen od besplatnih gradskih vrtova, a želja vam je da imate svoj vlastiti vrt s povrćem i začinima. Ne treba da patite zbog toga, jer imamo rješenje za vrt na vašem balkonu.
Ne samo korov, nego i kultivirani nasadi mogu izrasti svugdje, samo mu morate osigurati nekoliko sitnica poput sjemena, zemlje, vode i sunca. Ovo je bitno imati na umu ako godinama sanjate o zdravom domaćem povrću i začinima koje ste sami uzgojili, piše portal Sretna.
U realizaciji vas ograničava ne samo nedostatak vremena, nego i nepostojanje vrta jer živite u stanu, a od gradskih vrtova koji se besplatno dijele na korištenje ste jako udaljeni. Iako gradski vrtovi niču u urbanim sredinama na više lokacija veći gradovi još uvijek nisu dovoljni pokriveni.
Ali, ako se zacrtani planovi, koji uključuju širenje, i ostvare, tada doista, bez obzira gdje živite, nećete biti uskraćeni za svoj komadić povrtnog raja. Dok se to ne ostvari ne očajavajte i ne sjedite prekriženih ruku. Dovoljno je imati balkon ili čak veći prozor na koji je moguće objesiti žardinjere i tako zasaditi mini povrtnjak. Pravi sretnici su oni koji imaju terase, jer im vrtovi mogu biti solidne veličine, pa time i zasađene vrste brojnije i s većim doprinosom.
Prednosti vrta na balkonu
Povrće na balkonu, posađeno u tegle koje su obješene na zid ili pak balkonsku ogradu i smještene na pod bolje će čak uspijevati nego da su na vrtnom tlu jer je manja opasnost od štetnika – puževa, krtica, voluharica, ptica… Dakle, nećete ih morati tretirati posebnim sredstvima da bi ih otjerali. Usto, bit ćete češće u prilici njegovati ga – zalijevati, plijeviti, provjeravati jer je u sklopu vašeg doma što onda utječe na bolji rast i prinos. Ali, i lakše će vam ga biti brati jer je nadohvat ruke.
Što sve možete saditi?
U balkonske tegle doista možete saditi sve – od paradajza, paprika, zelene salate, špinata, blitve, mrkve, peršuna, mahune, krastavaca, tikvica…. Bitno je prije svega voditi računa o orijentaciji balkona – ako je smješten na poziciji jug, zapad ili jugozapad, onda će vam sve što zasadite, naročito on vrste koje vole više sunca. Primjer: paradajz, paprike, mrkve, mahune i patlidžane. Takođe, i začini poput bosiljka, peršina i ružmarina vole biti na suncu. Paprike, krastavci i tikvice vole polusjenovita mjesta.
Osnovni uslovi
Osim sunca, sadnicama je potrebno omogućiti tegle, supstrat i prihranu. Ako je tegla veća odnosno duža, možete kombinirati nekoliko vrsta. Glinene i drvene tegle idealan u izbor jer su dobar način dreniranja a i osiguravaju potrebnu toplinu za rast.
Imajte u vidu koliko bi zasađena kultura mogla narasti te nabavite teglu koja će moći to podržati, da ju kasnije ne morate presađivati ili da ne bi mogla uslijed skučenosti normalno napredovati i optimalno davati plodove. Osim tegli možete koristiti stare lonce, burad, plastične korpe za rublje, stare gume – bitno je da im osigurate drenažu.
Odaberite dobar supstrat te isto takvu prihranu i pazite da nisu na direktnom udaru vjetra. Zasade prihranjujete kao i u klasičnom vrtu, a zalijevate vodom iz vodovoda. Možete i onom koja je odležala na balkonu u kanisteru ili bačvi.
Prihrana iz otpada
Osim tekućeg gnojiva kao i onoga u granulama, možete za prihranu povrtnjaka koristiti i otpad iz domaćinstva. Primjer, ljuske od jajeta koje će ojačati korijen. Ako ljuske poslažete po površini, biće dobra zaštita za vaše balkone u slučaju kiše i vjetra jer se zemlja iz tegli neće rasuti po tlu.
PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!