Brnabić za njemačke medije: U Srebrenici se nije desio genocid

571

Predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je da ono što se desilo u Srebrenici za Srbiju nije genocid i da ona taj stav zasniva na činjenicama.

Brnabićeva je za “Dojče vele”, na insistiranje novinara da “prizna da se u Srebrenici desio genocid”, poručila da za Srbiju ono što se desilo u Srebrenici nije genocid.

– Odgovorno lice za taj užasan ratni zločin je izručeno Hagu i Srbija je uradila sve što je bilo do nje – rekla je Brnabićeva.

Na konstataciju novinara Tima Sebastijana da ona nikada neće priznati “genocid u Srebrenici”, da je to za nju “crvena linija koju neće preći”, Brnabićeva je odgovorila da niko neće da prekraja istoriju.

– Vi posmatrate Srbiju kao da je ona neki izolovani sistem. Pogledajte kako zemlje u regionu tretiraju ratne zločince – ukazala je Brnabićeva.

Ona je naglasila da nije korektno da novinar omalovaži uspjehe koje je Srbija postigla i da donosi proizvoljne ocjene, te poručila da je ponosna što se Srbija suočava sa svojom prošlošću.

Voditelj je insistirao da premijerka Srbije kaže da je uslov za ulazak u EU priznanje samoproglašenog Kosova, podsjetivši je da je i sama rekla da želi saradnju Srba i Albanaca, kompromis i kulturološko prožimanje, na šta je Brnabićeva potvrdila da su to njene riječi, a na njegovu primjedbu da bi to moglo da traje i 20 godina, ona je uzvratila porukom – neka traje.

– Gospodine, neka će trajati 20 godina, rješenje mora biti kompromis. I ako traje toliko, u redu ako EU hoće da čeka 20 godina super, ako neće i to je u redu, mi reforme sprovodimo zbog naših građana – poručila je Brnabićeva.

Na pitanje da li je svjesna da su “EU dojadile zemlje zapadnog Balkana”, premijer Srbije je odgovorila da nije diplomatski da novinar priča u ime EU i da to prosto nije u redu. Novinar je nastavio da insistira, nakon čega ga je Brnabićeva u jednom trenutku upitala: “Mogu li ja da kažem ili ćete vi imati intervju sami sa sobom?”.

(Srna)

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!