Epitaf, crnohumorna komedija u Domu omladine

745

ponedjeljak 26. februar u 20:30
Dis teatar Banjaluka
Dom omladine
ulaz 3 KM

Negdje na Balkanu, porodica dobrovoljno živi u nečemu što liči na kokošinjac.
Negdje na Balkanu, ta ista porodica uzgaja oružje, mržnu i popisne liste.
Negdje na Balkanu, u pitoresknom selu, bilo kojem i bilo gdje, jedna se porodica bavi tradicionalnim porodičnim zanatom.


Glava te karikaturalne porodice, otac Veselin, zadužuje svoju ženu, kao i sve članove familije da mu smisle “epitaf” koji će uklesati na vlastitom grobu.
Pitanje je zašto bi jednog dobrostojećeg seoskog gazdu toliko zanimao vlastiti epitaf, a da pri tome ne boluje ni od kakve neizlječive bolesti?

Pa zbog zanata! Cijela je porodica posvećena ubijanju drugih ljudi (zbog koristi, osvete, potrebe, genetike ili tek zadovoljstva i dosade).

I tako već nekoliko generacija. I nije stoga čudno što Veselin već za života želi znati što će mu pisati na grobu, na koji ce način biti zapamćen njegov lik i djelo.

No u takvoj vrsti familijarnog posla nikad ne znaš kad će netko biti brži na obaraču od tebe i ko će na kraju pisati epitafe.

Idiličan i superiorno izoliran svijet ove porodice narušava tek iznenadna posjeta čudnovatoga gosta, navodnog slučajnog namjernika Horacija …

I da zaključimo ovu priču sa konstatacijom da je potreba za dobrim epitafom sve veća, vremena je sve manje a krug potencijalnih korisnika te sjajne rečenice za vječnost se širi…

Bez obzira na satiričnu dimenziju, ova karikaturalna drama o iščašenoj porodici postaje metafora „obeščašćenosti našeg Svijeta“ (ili barem jednog njenog dijela)…

PODIJELI

1 komentar

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!