Banjaluka: Otvoreni sportski tereni kod Sokolskog doma (FOTO)

159

Banjaluka: Otvoreni sportski tereni kod Sokolskog doma (FOTO)
Novoizgrađeni sportski tereni u dvorištu banjalučkog Sokolskog doma, otvoreni su danas na radost sportista i rekreativaca.

Tereni za rukomet i mali fudbal, teren za basket, zona za stoni tenis, trim staza oko terena, teretana na otvorenom, kao i tribine – čine ovaj savremni moderno dizajnirani sportsko-rekreativni kompleks smješten u centru grada.

Gradonačelnik Draško Stanivuković, koji je zvanično otvorio ove terene, kazao je da je aktuelna gradska administracija prvo morala da odbrani Sokolski dom i vrati ga u vlasništvo Grada, a onda je donijela odluku da staro i zapušteno igralište rehabilituje.– Mali Borčev teren je bio duh, sentiment, suština naše Banjaluke. Tu se se okupljale sve generacije a onda su počele da se grade zgrade i taj teren je nestao. Smatramo da je ovaj novizgrađeni teren prava alternativa za takvo nešto. Mnogim generacijama će koristiti – kazao je gradonačelnik dodajući da je Grad za ove nove terene izdvojio preko 800.000 KM.

Poručio je da je došlo vrijeme da Banja Luka dobije svoju prvu sportsku gimnaziju, i to baš u Sokolskom domu.

– Na ovaj način Banja Luka ostvaruje snove grada, koji čeka da postane evropski i svjetski, a ako ne gradite ovakve terene, ako nemate sportsku gimanziju, ako ne gradite mostove, onda ne možete to biti – kazao je gradonačelnik.Ovom prilikom najavio je za avgust i početak još jednog velikog projekta – gradnje mosta u Docu, ističući da je donesena i odluka da se u Kninskoj ulici gradi kružni tok, a kod “Ekvatora” kružna raskrsnica sa specifičnom arhitekturom sa postamentom posvećenim vojvodi Stepi Stepanoviću koji je oslobodio Banju Luku.

– Na taj način, kada završimo Centralno spomen-obilježje koje smo počeli graditi na Vidovdan, sa hotelom Palasom, obnovljenom Kućom Milanovića, osvijetljenim Kastelom, novim mostovima – Banja Luka će dobiti projekte po kojim će nas buduće generacije pamtiti – zaključio je gradonačelnik.

Proslavljena košarkašica nekadašnje Jugoslavije i naša sugrađanka, Slađana Golić kazala je da joj je drago da poslije otvaranja košarkaških terena u Boriku koji nose njeno ime, danas opet ima priliku da prisustvuje otvarnju novih sportskih terena u Banjaluci. Želim da ovi sportski tereni ne budu nikada prazni. Takođe, želja mi je da naša Banja Luka bude uspješna, a ništa ljepše nego da se naša omladina bavi sportom – kazala je ona.

U ime Rukometnog saveza Republike Srpske i RK “Borac” Vladimir Branković kazao je da je nekadašnji stadion sportskih igara bio duša i srce Banje Luke i hram sporta prije dvorane “Borik”.

– Neka danas ovaj teren nastavi tamo gdje je stao taj stadion, neka proizvodi nove talenete i evropske i svjetske pobjednike – poručio je on.

Savjetnica gradonačelnika Mirna Savić – Banjac rekla je da smo svjedoci da Banja Luka unazad par godina zaista ide naprijed, da su počeli brojni veliki projekti.

– Posebno sam vezana za Kuću Milanovića, a odmah zatim i za ove terene kod Sokolskog doma. Ovdje sam odrastala i Sokolski dom je postao simbol još nečega – da je javno dobro mnogo važnije od privatnog vlasništva, a to je zbog toga što smo ovo igralište i Dom vratili Gradu Banjaluci – poručila je savjetnica Savić -Banjac.

Dodala je da je želja da odgajamo zdrave generacije, koje će biti dobri ljudi i da se bave sportom, jer je to naša budućnost.

Prof. Duško Pevulja rekao je da je Sokloski dom jedan od simbola našeg grada.

– Sportske manifestacije i sportskih duh su veoma važni ne samo za pojedinca nego i za čitav narod. Ova amdinistracija na čelu sa gradonačelnikom Stanivukovićem je pokazala da ima osjećaj za prošlost, ali i za budućnost svog naroda i grada – zaključio je prof. Pevulja.

Današnjem otvaranju su, uz brojne sugrađane, prisustvovali i sportski klubovi iz Banjaluke.

IZVOR:SRPSKA CAFE

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!