Počinje Vimbldon, „kralj“ teniskih turnira: Koliko će loptica biti iskorišćeno i šta radi jastreb Rufus

116

LONDON – Najprestižniji teniski turnir na svijetu počinje danas mečom Argentinca Sebastijana Baeza i Čileanca Tomasa Bariosa Vere.

Vimbldon je najstariji i najbitniji teniski turnir, a njegova istorija počinje davne 1877. godine prvim turnirom u Sveengleskom klubu, u dijelu Londona po kojem je i sam dobio ime.

Vimbldon je ostao jedini veliki turnir u tenisu koji se i dalje igra na originalnoj podlozi, travi, zbog čega je i sama igra dobila svoje originalno ime, “tenis na travi“.

Vimbldon se smatra glavnim teniskim turnirom, pa je prioritet organizatora tokom godina bio očuvanje prestiža koji je turnir stekao.

S tom namjerom, 1993. predstavljen je dugoročni plan iz tri dijela. Cilj je bio poboljšanja uslova za praćenje i igranje mečeva, a taj plan je označio početak nove ere Vimbldona, piše RTS.

Prva faza je završena 1997. godine, kada je sagrađen novi Teren broj jedan u Ejorandži parku, kapaciteta 11.500 mjesta, uz novi medijski centar, dva dodatna travnata terena i tunel ispod brda koji povezuje Čerč roud i Samerset roud radi lakšeg pristupa.

Druga faza, koja je završena 2009. godine, podrazumijevala je otklanjanje kompleksa glavnog terena, kako bi se napravio put za novu zgradu Milenijum, čime je bio obezbijeđen veliki prostor za igrače, štampu, zvaničnike i članove. Proširena je zapadna tribina centralnog terena za još 728 mjesta i prvi put je kao takav predstavljen pokretni krov.

Treća i posljednja faza završena je 2011. izgradnjom ulazne zgrade, mjesta za osoblje kluba, muzeja, banke i biletarnice.

Šest zanimljivosti vezanih za Vimbldon

Održavanje turnira prati dosta zanimljivosti vezanih za samo takmičenje, ali i dešavanja oko terena.

Za vrijeme turnira koristiće se oko 55 hiljada lopti. One se čuvaju na tačno 20 stepeni Celzijusa, a nove lopte se iznose nakon prvih sedam gemova (da se zagrijeju), a zatim se mijenjaju na svakih devet.

Korišćene lopte se mogu kupiti kao suvenir za 2,5 funti po pakovanju u kojem se nalaze tri komada.

Tokom dvonedjeljnog trajanja turnira, posetioci prosječno konzumiraju 235.000 čašica Pim likera, 200.000 porcija u kojima je najmanje 10 jagoda sa šlagom, 250.000 obroka, 65.000 sladoleda i 28.000 boca šampanjca.

Da bi svi posjetioci bili zadovoljeni stara se više od 3.000 zaposlenih u keteringu.

Jastreb po imenu Rufus odgovoran je za održavanje terena bez golubova. On je specijalno obučen za ovaj zadatak i svako jutro nadlijeće terene pre početka igre kako bi uplašio golubove kojima je prirodni neprijatelj.

Rufus nije baš najuspješniji u ovom zadatku, ali je tokom godina zadržao status “maskote Vimbldona“.

Od kada su počeli zapisi o vremenskim uslovima na Vimbldonu, 1922. godine, samo sedam šampionata je zabilježeno bez prekida zbog kiše.

Samo centralni teren od 2009. godine ima pokretni krov gdje se igra može nastaviti i ukoliko počne kiša.

Ipak, da bi se igra nastavila nakon zatvaranja krova, igrači moraju da sačekaju 30 minuta kako bi se unutrašnja sredina stabilizovala i stvorili optimalni, izjednačeni uslovi.

Bi-Bi-Si tvrdi da je 2017. godine dobio 21 milion zahtjeva za strimovanje najpoznatijeg teniskog turnira preko platformi, što ga je učinilo najgledanijim svih vremena na ovaj način.

U britanskom javnom servisu ocjenjuju da je na 200 teritorija u svetu turnir gledalo više od milijardu gledalaca.

S obzirom na to da Novak Đoković ove godine ima priliku da se izjednači sa Rodžerom Federerom po broju trofeja, postoji velika vjerovatnoća da će rekord biti oboren.

Rodžer Federer ima osam titula šampiona u muškom dijelu turnira, dok je Martina Navratilova ubjedljivo najbolja u ženskom sa devet. Navratilova ima i najviše pobjeda u „open eri“ Vimbldona sa čak 120, dok je Rodžer Federer ponovo najbolji u Muškoj konkurenciji sa 95.

Goran Ivanišević je najniže rangirani teniser koji je osvojio prestižni turnir, jer je do titule 2001. godine stigao sa 125. pozicije na ATP listi.

Najmlađi osvajač je Britanka Loti Dod koja je turnir osvojila 1887. sa svega 15 godina i 285. dana, u muškoj konkurenciji najmlađi osvajač bio je Boris Beker 1985. sa 17 godina i 227 dana.

Najduži meč ikad igrali su Džon Izner i Nikola Mai u prvom kolu kada su 2010. tokom tri dana usled prekida zbog mraka i kiše trajao 11 sati i pet minuta, a pripao je američkom teniseru.

Đoković juri 24. Grend slem

Najbolji teniser svih vremena Novak Đoković učešće na ovogodišnjem Vimbldonu započeće na Centralnom terenu najranije u 14.30 duelom protiv 67. tenisera svijeta Argentinca Pedra Kačina.

Srpskom i australijskom teniseru ovo je prvi međusobni duel.

Trenutno drugi teniser svijeta osvojio je posljednja četiri Vimbldona i na ovom turniru ima niz od 28 vezanih pobjeda, a meč nije izgubio od 2016. godine.

Novak na Vimbldonu ima 86 pobjeda u karijeri, dok svi ostali igrači iz top 20 na ATP listi u ovom trenutku ukupno imaju 85.

Ukoliko Novak uspe da osvoji ovaj Grend slem, izjednačiće broj od 24 osvojena Grend slema sa legendarnom Australijankom Margaret Kort.

Srpski teniser Dušan Lajović koji je 52. teniser svijeta za protivnika u prvom kolu ima Britanca Jana Čoinskog. Početak njihovog meča ne očekuje se prije 15 časova.

Najbolji rezultat Lajovića na ovom turniru je prolaz u drugo kolo.

Na terenu će se naći i Miomir Kecmanović koji će za rivala imati Argentinca Dijega Švarcmana.

Njih dvojica su do sada igrali tri meča i srpski teniser nije uspio da dođe do pobede.

Argentinac je posljednji meč izgubio od Dušana Lajovića.

Filip Krajinović je zbog povrede otkazao učešće na turniru, a njegov rival trebalo je da bude Feliks Ože-Alijasim.

Drugog dana na teren će još dva srpska predstavnika.

Laslo Đere koji je 56. teniser sveta od 12 časova igra protiv 55. na ATP listi Maksima Kresija iz Sjedinjenih Država.

Najbolji rezultat Đerea na Vimbldonu je takođe prolaz u drugo kolo.

Dva tenisera su se do sada sastajala dva puta i imaju po jednu pobjedu.

Hamad Međedović, najmlađi predstavnik Srbije na ovogodišnjem Vimbldonu uspeo je da se prvi put u istoriji plasira na prestižni turnir, a rival u prvom kolu biće mu znatno iskusniji Australijanac Kristofer O‘Konel.

Natalija Stevanović će takođe na teren oko 12 časova, a rivalka će joj biti Čehinja Karolina Pliškova.

Nagradni fond ovogodipnjeg Vimbldona je 56,5 miliona dolara.

IZVOR:GLAS SRPSKE

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!