Kredit spasava banjalučku „Akvanu“ od potopa

117

BANjALUKA – Odbornici Skupštine grada usvojili su sve tačke dnevnoga reda koje se tiču JP „Akvana“, odnosno deblokadu prema povjerenicima, a zemljište „Akvane“ ostaje u vlasništvu grada.

Konačna odluka o spasu „Akvane“ donesena je nakon više od četiri časa zasijedanja odbornika, a čija se žustra rasprava zasnivala na replikama.

Predsjednik Skupštine grada Ljubo Ninković izjavio je da su usvojili sve tačke koje se tiču kreditnog zaduženja Akvane čime nisu dozvolili da to preduzeće ode u ruke tajkuna.

Prema prijedlogu odluka, „Akvana“ je trebalo da se kreditno zaduži za još pet miliona KM kod komercijalnih banaka radi konsolidovanja.

Ninković je danas obavijestio je odbornike u holu Gradske uprave da će sjednica biti nastavljena u 15 časova.

– Gradonačelnik nije dozvolio da se dođe do rješenja, jer tako ne bi mogao svojim tajkunima da ponudi zemljište u projektu „Futur 2“ – rekao je Ninković.

On je naveo da će narednih dana biti razmotrena mogućnost opoziva gradonačelnika.

„Ovo nije deblokada Banjaluke. Banjaluka je i dalje pred ogromnim izazovima jer 90 dana nije bilo redovne sjednice. Ovo je ono što je trebalo biti prije tri mjeseca”, rekao je gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković, i dodao da se deblokada Banjaluke nastavlja.” rekao je gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković.

– Ipak, našla se na zasjedanju tek u junu. Direktor „Akvane“ je sa predstavnicima grada radio elaborat o tome kako ovo preduzeće da funkcioniše. Uradili smo svoj dio posla, ali ja sam predložio odluku u maju. Govorili ste da nema informacija, da ne znate šta se dešava u „Akvani“. Ovo preduzeće postoji 16 godina i da sam ja, po dolasku na mjesto gradonačelnika, zatekao 12 miliona KM duga – kazao je on.

Podsjetio je kako je „Akvana“ prvi put poslovala pozitivno tek 2022.

– Ovoj gradskoj administraciji od prvog dana cilj je da zemlja ostane naša, da sačuvamo sve što je naše i baš zbog toga smo odluku za spas „Akvane“ predložili u martu. Sjednica je trebalo da bude što prije, a ne sada. Mi smo dali rješenje, a vi čekate 90 dana – ističe Stanivuković. Naglasio je kako postoje dugovanja prema više preduzeća.

Odbornik Pokreta „Banjaluka zove“ Saša Lazić zatražio je na početku sjednice izuzeće jer „ima neprijatnosti zbog trenutne situacije“.

– Ne želim da mi se ime povlači bespotrebno. Ja brata nisam birao da bude tu gdje jeste – rekao je Lazić, koji je umjesto sebe predložio Dijanu Ješić.

Naime, brat odbornika Lazića je Svetislav Lazić, direktor „Akvane“.

Dragan Milanović iz PDP-a rekao je da se bespotrebno komplikuju stvari.

– Besmisleno je da treba da pričamo o preduzeću koje je mrtvo već deset godina – rekao je Milanović.

Šef Kluba odbornika SNSD-a Dragoslav Topić kazao je da su svi odbornici za rješenje ovog problema, napomenuvši da „Akvana“ nije dužna samo preduzeću „Novoteks“, koje je najveći potraživalac.

– Javno želim da mi potvrdite da ćete od pet miliona KM, koliko stoji u elaboratu, platiti dug „Elektroprivredi RS“ 94.000 KM, MUP-u 7.390 KM, „Toplani“ 54.000, Bojanu Aleksiću 16.362, „Elektrokrajini“ 373.000… – rekao je Topić.

Odbornik SNSD-a Srđan Amidžić ističe da će se na kraju vidjeti ko je htio da budu riješeni problemi u „Akvani“, a ko ne.

Odbornik Ujedinjene Srpske Neven Stanić upitao je da li će „Novoteks“ i dalje biti dobavljač za „Akvanu“.

Odbornik SPS-a Saša Kondić kazao je da problematizacija u vezi sa „Akvanom“ ide naruku SNSD-u i PDP-u.

Podsjećamo, vanredna sjednica Skupštine grada, na kojoj je trebalo da se raspravlja o problemima u „Akvani“, prekinuta je u utorak zbog protesta koji je organizovao gradonačelnik.

Prema ranijim informacijama, ukoliko do sutra ne bude izvršena dokapitalizacija, preduzeće “Novoteks” kao dobavljač prema kojem “Akvana” ima najveća dugovanja, moglo bi da na osnovu sudske presude dođe u posjed zemljišta ovog preduzeća vrijednog 40 miliona KM.

RADNICI

Zaposleni u JP „Akvana“ juče su privremeno obustavili rad, a rukovodstvo preduzeća apelovalo je na odbornike da usvoje predložene odluke koje obezbjeđuju spas i opstanak ovog preduzeća.

– Ovo je naš vapaj svim odbornicima u Skupštini grada za spas našeg preduzeća. Kao i svi, i radnici „Akvane“ i njihove porodice žive od ovih pla-ta. U „Akvani“ su zaposlena 54 radnika, a osim to-ga angažujemo i sezonske radnike i svi oni zavi-se od ovog posla – poručio je v.d. direktora „Akvane“ Svetislav Lazić.
IZVOR:GLAS SRPSKE

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!