Banski dvor dobio novi lift za osobe sa invaliditetom

78
Banski dvor u Banjaluci dobio je novi namjenski lift za osobe sa invaliditetom, koji je postavljen na bočnom ulazu, na kojem je je instaliran i poseban interfon tako da najava osoba sa invaliditetom više nije neophodna, saopšteno je iz ove kulturne ustanove.
 
– Nabavkom novog lifta za osobe sa invaliditetom riješen je decenijski problem i znatno olakšan pristup ove kategorije naših sugrađana događajima u Koncertnoj dvorani, Malom izložbenom salonu i Vijećnici Banskog dvora, gdje se i odvija više od 90 posto kulturnih događaja naše ustanove – kazali su iz Banskog dvora.
 
Kako su naveli, nabavka novog namjenskog lifta rezultat je zajedničke inicijative JU “Banski dvor-Kulturni centar” i sedam reprezentativnih udruženja osoba sa invaliditetom i poteškoćama u razvoju – Humanitarna organizacija “Partner”, “Gradski odbor udruženja invalida Banja Luka”, Centar za podršku porodicama djece i osoba sa poteškoćama “Dajte nam šansu – Zvjezdice”, Gradska organizacija amputiraca “Udas” Banja Luka, Koordinacioni odbor invalidskih organizacija Republike Srpske, Udruženje omladine sa invaliditetom “Infopart” Banja Luka i Udruženje “Tvoja riječ”.
 
– Nabavka lifta realizovana je zahvaljujući donatorskim sredstvima Kabineta Predsjednika Republike Srpske, kome se još jednom zahvaljujemo na svesrdnoj podršci i razumijevanju u rješavanju ovog značajnog pitanja za našu ustanovu. Lift koji je donedavno bio u upotrebi bio je star više od trideset godina, te su bila potrebna dva sata montaže da se on uopšte stavi u funkciju, te dva sata demontaže nakon što se završi konkretan događaj jer je bio takve konstrukcije da se ulazna vrata Banskog dvora nisu mogla zatvoriti dok je lift montiran. Zbog ove činjenice ustanova je godinama bila u neprijatnoj situaciji jer su se osobe sa invaliditetom uvijek morale najaviti dan ranije ukoliko žele posjetiti neki događaj u Banskom dvoru, kako bi se lift blagovremeno montirao do početka događaja – podsjetio je direktor Banskog dvora Mladen Matović.
 
– Puštanje, u rad lifta za osobe sa invaliditetom je istorijski dan ne samo samo za osobe za invaliditetom već i za Banski dvor. Lift sa rampom mogu da koriste i majke sa malom djecom kao i slabo pokretne osobe. Znači, osobama sa invaliditetom je od današnjeg dana omogućen normalan pristup svim dešavanjima u Banskom dvoru u Koncertnoj dvorani, Malom izložbenom salonu i Vijećnici. Moram da napomenem da na ulaznim vratima sada postoji zvono, te više nije potrebna bilo kakva najava. Kao što smo se danas mogli i uvjeriti, lift je u potpunosti funkcionalnan i kao inicijator nabavke lifta srećan sam što se uspjelo u toj namjeri. Posebnu zahvalnost upućujem Kabinetu Predsjednika Republike Srpske i doskorašnjoj predsjednici Željki Cvijanović koja je iskazala puno razumijevanje i podršku, te direktoru Banskog dvora Mladenu Matoviću i udruženjima koja su podržala moju inicijativu. Na ovome smo uporno radili godinama i uspjeli smo. Nastavljamo dalje sa rješavanjem pristupačnosti u našem gradu za osobe sa invaliditetom – kazao je Ivo Matošević iz Humanitarne organizacije “Partner” koji je i predstavnik sedam udruženja osoba sa invaliditetom grada Banjaluka.
 
IZVOR:SRPSKA CAFE
PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!