Od ponedjeljka na snazi jedinstven TAG sistem naplate putarina u Srpskoj i FBiH

188
Јavno preduzeće Autoputevi Republike Srpske i Autoceste FBiH potpisali su memorandum o uvezivanju sistema elektronske naplate putarine korištenjem TAG uređaja u oba entiteta.Mirko Rogić, v.d. izvršni direktor za upravljanje i održavanje Autocesta FBiH kazao je za portal Kliks da bi sistem trebalo da bude u funkciji od 19. juna.

– Korisnici će moći na teritoriju cijele BiH prolaziti kroz naplatne rampe, bez zaustavljanja, plaćajući putarinu beskontaktno korištenjem ličnog TAG uređaja. To znači da će naši korisnici elektronske naplate plaćati putarinu na naplatnoj rampi na kojima upravljaju Autoputevi Srpske i obrnuto – navodi Rogić.

Rogić kaže da su početkom godine na inicijativu Uprava dvaju upravljača autoputeva u Bosni i Hercegovini počeli razgovori o uvezivanju sistema elektronske naplate putarine te da je zajednički interes bio usmjeren na olakšanje korištenja autoputeva u BiH.

On ističe da će troškovi za korisnike ostati isti jer se radi o TAG-ovima istog tipa, samo što će korisnici imati instalirana dva računa na jednom TAG uređaju gdje će jedan biti namijenjen za registraciju prolaza na dijelu FBiH, a drugi na dijelu Srpske, pri čemu će se vršiti automatsko naplaćivanje u korist jednog ili drugog javnog preduzeća.

Naglašava da će korist od primjene ovog sporazuma biti najvidljiviji tokom ljetne sezone kada najveći broj turista prolazi kroz BiH, gdje ih na nepunih 240 kilometra autoputeva čeka 23 naplatna mjesta.

– Očekujemo da će se jedinstvenim sistemom naplate povećati bezbjednost u saobraću i da će se smanjiti gužve na autoputevima. Prednost za građane je što neće morati u špici sezone čekati u kolonama i što će brže stizati do željene destinacije – kazao je Rogić.

Rogić je najavio i da je u planu proširenje projekta na zemlje regije i to najprije sa Hrvatskom i Srbijom

IZVOR:RTRS

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!