Novak Đoković osvojio Rolan Garos i postao najbolji teniser svih vremena

92

11.06.2023 18:30

PARIZ – Đoković je u Parizu rezultatom 3:0 savladao norveškog tenisera Kaspera Ruda (7:6, 6:4, 7:5) i tako ispisao tenisku istoriju, osvojivši turnir u Parizu po treći put u karijeri.

On je fantastičnom igrom protiv Ruda došao do 23. grend slem trofeja što nijedan teniser prije njega nije uradio.

Đoković je pobjedom u Parizu postao prvi igrač koji je igrao sedam i više finala svakog grend slema, a ovo mu je ukupno 34. finale grend slema po čemu se izjednačio sa Kris Evert.

Ovom pobjedom statistički je  Đoković postao najbolji igrač tenisa svih vremena ( GOAT ). To više niko nikada ne može da ospori.

Agresivno je Kasper Rud otvorio meč. Svoj servis na startu dobio je „nulom“, a potom napravio tri brejk lopte na servis Srbina i nakon toga došao do brejka.

Nevjerovatno zvuči podatak da je Novak Đoković u svega tri gema napravio deset neiznuđenih grešaka naspram jedne rivala.

Smogao je snage Nole da četvrti gem dobije nulom, ali nije to pokolebalo rivala koji je i dalje čuvao stečeni brejk. Tako je bilo sve do sedmog gema kada je uprkos neshvatljivim greškama na obe strane Đoković došao do brejk lopte, prve u meču i nakon duge razmjene anulirao je brejk rivala.

Pokušao je Rud da u desetom gemu dođe do novog brejka, poveo je 30:0 nakon nekoliko sjajnih poena, ali je još jednom iskustvo preovladalo i Đokoviću donijelo izjednačenje 5:5.

Pobjednika je dao taj-brejk. Novak je do finala na turniru odigrao 5 taj-brejkova protiv četiri različita igrača i u njima nije napravio nijednu neiznuđenu grešku. Isti trend nastavio je i danas, te je nakon sat i 22 minuta igre poveo sa 1:0 u setovima.

Zanimljivo je da je Đoković od poslednjih 25 poena dobio 20 naspram pet rivala. Te, nikoga ne iznenađuje da je uspio napravi brejk, koji je u narednom gemu potvrdio za vođstvo 3:0. Do kraja je rutinski Đoković sačuvao brejk i uvećao prednost na 2:0 u setovima.

U trećem setu koji je počeo nakon dva i po časa igre obojica su igrali na nivou kao da je meč tek počeo. Dosta snažnih udaraca na obe strane, ali i jakih riterna oduševljavala su publiku. Norvežanin i Srbin su ljubomorno čuvali svoje servise.

Čekao je Novak Đoković pravi trenutak da napravi brejk. Učinio je to u 11. gemu, i to na kakav način.

Imao je tri vezane brejk lopte, iskoristo je prvu. Koliko je bio impresivan najbolje oslikava podatak da je i Kilijan Mbape odlučio da tapše Srbinu koji je u narednom završio meč i na taj način ispisao tenisku

Ono što je on uradio vjerovatno dugo neće biti viđeno u tenisu. Ali ni u individualnim spor

ovima ili svim sportovima uopšte. Najbolje od svega je da on još nije rekao poslednju riječ, to je najfascinantnije od svega da se i sa 36 godina on pita za sve trofeje.

Dizanjem „Kupa musketara“ Đoković se vratio  i na prvo mjesto na planeti, koje mu je po mnogima nepravedno oduzeto jer mu nije računato 2.000 bodova za osvajanje Vimbldona.

Ne samo da će se vratiti na vrh, nego ima otvoren put da i godinu završi na prvom mjestu.

Naime, može samo da uveća balans na Vimbldonu, mastersu u Sinsinatiju i US Openu.

To je 5.000 poena koje bi maksimalno mogao da osvoji, što bi ga mnogo, mnogo udaljilo od svih ostalih pratioca na listi.

Ujedno bi tako stigao i do 400. nedelje na vrhu ATP liste, već sada niko nije vladao 387 u istoriji tenisa, pa je ovo probijanje magične granice, što je zaista neviđeno.

Srpski teniser je uradio sve što je mogao kroz istoriju i više od toga. Cilj je na početku karijere bio da se probije rekord Pita Samprasa od 14 grend slem titula, a sada je otvoreno ciljao na 30. Toliko titula predviđali su brojni stručnjaci srpskom asu na kraju karijere, doduše mnogi od njih su ga i otpisivali nakon ranog poraza u Banjaluci i otkazivanja Madrida.

Sve je to bilo promišljeno, planski, o tome svjedoči i Novakov odgovor na pitanje: Da li si i dalje samouvjeren pred početak Otvorenog prvenstva Francuske?

„Da“, poručio je samo Đoković i pokazao da je i te kako bio spreman da podigne novi grend slem trofej

IZVOR:GLAS SRPSKE

 

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!