Graničari imaju problem zbog novca i migranata

143
Graničari imaju problem zbog novca i SARAJEVO – Nedostatak novca uslovljava zastoje u realizaciji značajnih projekata koji bi trebalo da modernizuju Graničnu policiju BiH, a problema ima i na granici na kojoj nedostaje ljudstva i materijalno-tehničkih sredstava.Na to je upozoreno u izvještaju te institucije koji je upućen u Parlament BiH i o kojem bi uskoro trebalo da diskutuju poslanici i delegati.
 
Granicu je dnevno u prosjeku nadgledalo 125 službenika, a računica ukazuje da je jedan pokrivao oko 25,5 kilometara prostora tokom pet sati po smjeni. S druge strane, lani su graničari mogli računati na pomoć kolega iz drugih institucija te je tako samo na području Višegrada angažovano i 67 policijskih službenika Direkcije za koordinaciju policijskih tijela i Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) BiH.
 
– Na osnovu sporazuma o pružanju pomoći i operativnoj saradnji u nadzoru granice između Granične policije i Ministarstva unutrašnjih poslova RS kao ispomoć je angažovano 544 policijska službenika. U skladu sa sporazumima sa policijskim snagama iz FBiH, angažovano je 30 službenika – navedeno je u izvještaju Granične policije za 2022. godinu.
 
Ipak, iz rukovodstva upozoravaju da i dalje nemaju svu potrebnu opremu za otkrivanje ilegalnih migranata i nedozvoljenih predmeta u vozilima.
 
– Dijelovi granice između graničnih prelaza, koji su posebno ugroženi sa aspekta ilegalnih migracija i krijumčarenja, nisu adekvatno “pokriveni” senzorima niti uređajima za noćno snimanje – navedeno je u dokumentu.
 
Otkriveno je i da su lani pojačavali redovne i vanredne mjere u zonama odgovornosti jedinica koje su izložene pojačanom migrantskom pritisku.
 
– Na određene dijelove zbog visokog stepena rizika preraspoređivani su službenici iz drugih organizacionih jedinica, povećavana je prisutnost u graničnom pojasu i korišćenje materijalno-tehničkih sredstava – piše u izvještaju Granične
policije
 
IZVOR: GLAS SRPSKE
PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!