Višković: Sazrelo vrijeme da se ide ka inicijativi “Otvoreni Balkan”

113

08.06.2023 21:57

BANjALUKA – Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan smatra da je sazrelo vrijeme da se i u Federaciji BiH razumiju poruke privrednika i da u nekom periodu BiH ide prema “Otvorenom Balkanu” jer to ubrzava protok ljudi i robe.

“Privreda u oba entiteta je saglasna, traže da se BiH pridruži inicijativi “Otvoreni Balkan””, istakao je Višković.

On je napomenuo da “Otvoreni Balkan” nije protiv EU već je na neki način približavanje procedurama Unije, te da se ne stagnira dok se čeka ulazak.

“Moramo, kao odgovorna vlast, omogućiti privrednicima da robu ponude na neka druga tržišta i da što bezbolnije probrodimo krizu”, rekao je Višković za RTRS.

On je napomenuo da postoje migracija, pomijeranje stanovništva, ali da toga ima i u drugim zemljama.

Višković je naglasio i kako ne moraju da budu strane investicije po svaku cijenu, kao ni strani investitor koji će isplaćivati minimalnu platu.

“Nama su potrebni privredni subjekti koji će investirati, zaposliti i obezbijediti da radnik može tu da živi sa svojom porodicom”, rekao je Višković.

Premijer Srpske je istakao da je važna poruka danas otišla iz Banjaluke, gdje je održana zajednička sjednica vlada Republike Srpske i Federacije BiH, a to je da su bili za jednim stolom i razgovarali.

“Nastavljamo saradnju i biće mi drago da dođemo u FBiH, gdje /federalni premijer Nermin/ Nikšić odluči, i da na isti način razgovaramo kao danas u Banjaluci, bez opterećenja i tenzija. Uvijek će na stolu biti teme o kojima možemo naći zajednički dogovor. Budućnost je u našem dogovoru”, naglasio je Višković.

Prema njegovim riječima, stranci treba da razumiju da je budućnost BiH na nama.

 

Višković: Odluke dvije Vlade treba da donesu korist svima na ovim prostorima

Premijer Republike Srpske Radovan Višković izjavio je večeras da odluke vlada Srpske i Federacije BiH /FBiH/ treba da donesu određene koristi za sve na ovim prostorima, da se unaprijedi privredni ambijent i zaustavi odlazak mladih.

Višković je rekao da je na današnjoj zajedničkoj sjednici vlada Republike Srpske i FBiH bilo sedam usaglašenih zaključaka iz različitih resora, obrazovanja, saobraćaja, rada, ministarstva unutrašnjih poslova, ekologije, poljoprivrede.

On je dodao da to ne znači da nisu moglo još da usaglase, ali je bila namjera da prva sjednica pošalje poruku da u BiH, ako se želi graditi budućnost, moramo da se razgovara i poštuje.

“Ima dosta otvorenih pitanja o kojima treba da se razgovara, o zajedničkim projektima, o kratkoročnim mjerama koje mogu da pospješe naš privredni ambijent, zaštite domaću proizvodnju”, rekao je Višković za RTRS.

On smatra da bi Savjet ministara trebalo da prati usaglašen dogovor dvije vlade, te da ne očekuje da može biti prepreka.

“Najvažnije je da mi razgovaramo i tražimo najbolja rješenja”, rekao je Višković i zahvalio federalnom premijeru Nermin Nikšić što je brzo odgovorio na njegov poziv i prihvatio inicijativu da se održi zajednička sjednica vlada.

IZVOR:GLAS SRPSKE

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!