Glodari i insekti prenose zarazne bolesti; Kako se zaštititi? (VIDEO)

402

06/06/2023 |  19:12 ⇒ 20:16

Od virusnog oboljenja mišje groznice preminula je jedna osoba mlađe životne dobi iz Republike Srpske, dok su prema podacima republičkog Instituta za javno zdravstvo tri osobe zaražene i hospitalizovane. Struka upozorava da je mišja groznica prisutna je svuda oko nas i zato je neophodno voditi više računa o ličnoj i higijeni prostora. Da bi se spriječilo širenje ove zaraze neophodne su i redovne deratizacije površina.Nakon privatne proslave u Srpcu dvije osobe su se javile ljekarima zbog bolova. Serološkim pretragama utvrđeno je da imaju mišju groznicu, te su hospitalizovane. Nažalost, jedna osoba je preminula, kako nezvanično saznajemo, u novosadskoj bolnici, dok je druga zbrinuta u UKC-u Republike Srpske.

Osim ova dva slučaja, mišja groznica registrovana je i kod dvije osobe iz Teslića.

– Trenutno je u UKC Srpske jedan pacijent hospitalizovan. Kao i kod svake infekcija klinička slika može varirati od lakše do teže. Za ovog pacijenta možemo reći da je stabilnog stanja i njegovi parametri se prate – izjavila je infektolog UKC Srpske Tatjana Roganović.

Na teren su izašli i republički inspektori da bi utvrdili kako su se osobe u Srpcu zarazile. Duška Nikolić, portparol Inspektorata Republike Srpske, ističe da je kontrola još u toku.

– Po okončanju kontrole saopštićemo rezultate i kakve mjere ćemo preduzeti – ističe Nikolićeva.

Radi prevencije zaraznih bolesti i zaštite zdravlja stanovništva, zakonom su definisane obavezne mjere dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije. Јer, mišja ili hemoragijska groznica sa bubrežnim sindromom je virusno oboljenje koje glodari prenose na čovjeka.

Zaraziti se može udisanjem kontaminirane prašine, upotrebom vode i hrane koje su zagađene, kao i prilikom direktnog kontakta. Nadležni upozoravaju da ukoliko čovjek dođe u kontakt sa izlučevinama miševa može proći i osam sedmica do pojave prvih simptoma koji mogu da variraju, od blagih do težih.

Stručnjaci upozoravaju da se ove godine može oekivati više slučajeva mišje groznice jer smo imali toplu zimu zbog čega su se miševi namnožili. Klimatske promjene, ističu, pogoduju i širenju drugih bolesti, koje nisu karakteristične za naše područje. Među njima je i groznica Zapadnog Nila koju prenosi tigrasti komarac iz Azije.

Ljekari kažu da su najviše ugrožene starije i osobe sa hroničnim oboljenjima. Groznica Zapadnog Nila ne prenosi se sa čovjeka na čovjeka.

IZVOR:RTRS

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!