Ništa od socijalne karte do kraja juna

138

BANjALUKA – Iako je premijer Srpske Radovan Višković najavio da će Srpska konačno dobiti socijalnu kartu do kraja ovog mjeseca, to se neće desiti, a novi rok do kada bi Republika trebalo da dobije taj važni dokument nadležni se ne usuđuju da prognoziraju

Višković je u februaru rekao da će Srpska dobiti socijalnu kartu do kraja juna, dok je ministar energetike i rudarstva RS Petar Đokić najavio da će nakon izrade tog dokumenta biti uvedena i kategorija energetski zaštićenog kupca, odnosno subvencije za ugrožene kategorije kada je u pitanju potrošnja struje.

– Vlada Srpske je spremna za rješavanje pitanja energetski zaštićenog kupca, a u toku je izrada socijalne karte, bez čega ga nije moguće definisati – rekao je Đokić.

O izradi socijalne karte u Srpskoj priča se skoro 15 godina, a konkretniji poslovi urađeni su tek u januaru, kada je Vlada Republike Srpske imenovala radnu grupu za izradu tog važnog dokumenta koju čini osam ministara u Vladi. Na čelu te radne grupe je ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Alen Šeranić. Njihov zadatak je da, zajedno sa članovima Interresorne radne grupe za izradu nacrta zakona o socijalnoj karti, koja je imenovana ranije, preduzme sve potrebne aktivnosti u svrhu izrade socijalne karte Republike Srpske.

U Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite RS prebrojali su šta je do sada urađeno o pitanju izrade tog dokumenta i za šta je zadužen koji od resora. Podsjetili su da je Vlada u februaru usvojila informaciju o pokretanju projekta izrade socijalne karte Republike Srpske.

– Razvojem informacionog sistema – registra socijalne karte, kao i donošenjem zakona o socijalnoj karti, uspostavila bi se baza socijalno-ekonomskog statusa pojedinca korisnika određenog prava i s njim povezanih lica, način objedinjavanja, sadržina, korišćenje i čuvanje podataka, formiranje i prosljeđivanje notifikacija sa drugim informacionim sistemima – kazali su “Glasu” u Ministarstvu zdravlja.

Podsjetili su i da će projekat izrade socijalne karte Republike biti realizovan kroz tri faze i to analizu postojećeg stanja u oblastima relevantnim za izradu socijalne karte i izrada prijedloga projektnog zadatka tehničkog rješenja. Druga faza je uspostavljanje interoperabilnog informacionog sistema, dok je posljednja automatizovanje sprovođenja upravnih postupaka u informacionom sistemu za socijalnu kartu.

– Uporedo sa drugom fazom, planiran je i završetak nacrta zakona o socijalnoj karti – kazali su u Ministarstvu zdravlja.

U daljem odgovoru resornog ministarstva navedena su i zaduženja drugih resora u Vladi RS koji su uključeni u izradu socijalne karte.

Tako su ministarstva zdravlja te rada i boračko-invalidske zaštite zadužena da pristupe identifikaciji svih nadležnih organa koji vode upravne i druge postupke ili posjeduju podatke relevantne za izradu socijalne karte, dok je resor za finansije zadužen da obezbijedi novac za izradu prijedloga projektnog zadatka.

– Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite je prikupilo povratne informacije o registrima kojima raspolažu organi, a koji posjeduju podatke relevantne za izradu socijalne karte – navode u resoru na čijem čelu je Alen Šeranić.

Naglašavaju da je uspostavljanje socijalne karte obiman i složen posao analize, projektovanja, izrade zakonskog rješenja, ali i kompleksno povezivanje podataka koji nisu isključivo iz sistema socijalne zaštite, već i drugi podaci o socijalno-ekonomskom statusu pojedinca.

– To treba da omogući i praćenje efekata mjera u sistemu socijalne zaštite, ali i drugim sistemima, kao i bolje planiranje, ravnopravniju raspodjelu i usmjeravanje sredstava onima kojima je najpotrebnije – kazali su u Ministarstvu zdravlja.

Uključena i Svjetska banka

Nedavno je održan i sastanak radne grupe za izradu socijalne karte sa konsultantima Svjetske banke, koja je ponudila tehničku pomoć Vladi Republike Srpske sa uključivanjem svojih konsultanata radi dogovora dinamike i načina daljeg rada.

IZVOR:GLAS SRPSKE

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!