Išarani, prljavi i zatvoreni: Šta sa napuštenim kioscima u centru Banjaluke

201
Prljavi i grafitima išarani kiosci koji duže vremena nisu u funkciji, slika je koja se ponavlja na centralnoj banjalučkoj ulici Kralja Petra I Karađorđevića. Iako ničemu ne služe, osim da ruže centar grada, iz Gradske uprave kažu da su im dozvole uredne i važeće, pa od njihovog uklanjanja nema ništa dok “papiri” ne isteknu.  

Većina Banjalučana ne smatra da su kiosci prevaziđeni, ali ostaje pitanje njihovog broja i rasporeda. Kao najbolji primjer, upravo je glavna ulica u kojoj su načičkani, a samo preko puta Gradske uprave ima ih nekoliko, među kojima su i oni išarani i zatvoreni.

Još jedan takav “ukras” stoji i preko puta Narodnog pozorišta, a ovaj napušteni montažni objekat već nekoliko godina služi samo za šaranje, crtanje grafita i skupljanje prašine. I pored svega toga, iz Grada se pozivaju na papirologiju.

„U konkretnom slučaju, montažno-demontažni objekat-kiosk koji se nalazi u Ulici Kralja Petra I Karađorđevića, u blizini raskrsnice sa Ulicom Vuka Karadžića, posjeduje važeća rješenja o privremenom zauzimanju javne površine na period do 11.10.2023. godine, u skladu sa Lokacijskim uslovima“, objašnjavaju iz Gradske uprave za BL portal.

Dodaju i da se kiosci, generalno, postavljaju u skladu sa Planom korišćenja javnih površina i važećom prostorno-planskom dokumentacijom, koja podrazumijeva idejni projekat, lokacijske uslove, odnosno rješenja o građevinskoj dozvoli, verifikovane u Odjeljenju za prostorno uređenje.

„Maksimalan rok privremenosti je pet godina od izdavanja lokacijskih uslova, a koji je moguće produžiti podnošenjem zahtjeva. Takođe, privremeno zauzimanje javne površine vrši se na osnovu odobrenja organa uprave nadležnog za komunalne poslove, a može se izdati na period do pet godina“, navode iz Grada.

Tokom privremenog zauzimanja javnih površina nadzore i kontrolu ovih objekata obavljaju nadležna odjeljenja, ali iz Gradske uprave ne navode mogućnost sankcija u slučaju prestanka rada ovih objekata, kao ni njihovo eventualno uklanjanje.

 

Izuzetno težak posao, van civilizacijskih normi

Predsjednik Sindikata trgovine, ugostiteljstva i turizma Republike Srpske Goran Savanović, u razgovoru za BL portal kaže da ne misli da su kiosci prevaziđeni, ali su svakako davno “prevaziđeni” uslovi u kojima rade prodavci u ovim objektima.

„Izuzetno težak posao, to je posao gdje radnik provede čitav radni dan bez minuta odmora, bez mogućnosti da ide na doručak, bez pauze. Ti ljudi nemaju pauzu za topli obrok, to je žalosno, van civilizacijskih normi“, ističe Savanović.

Pored toga i niskih primanja,  Savanović napominje da radnici u kisocima, najčešće dame, nemaju gdje ni u toalet da odu.

„Oni ne mogu da odu u toalet, niti imaju gdje da odu. Jedino ako ih komšija ili kafić u blizini prime, onda mogu. Nenormalno teški uslovi za rad. Što se tiče plata, mislim da su ispod republičkog prosjeka, što je nedovoljno“, tvrdi naš sagovornik, uz zaključak da je ovo posao koji se radi samo dok se ne nađe bolji.

Izvor i fotografije: BL portal

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!