Jeftinija piletina daleko od trpeze

162

BANjALUKA – Potrošači u BiH ne mogu se nadati skorom, znatnijem pojeftinjenju piletine jer je domaća peradarska industrija zavisna od globalnih kretanja i cijena žitarica na berzi, ali domaćim proizvođačima naruku bi mogla ići situacija u Brazilu jer bi mogli pojačati izvoz ukoliko dođe do nestašice mesa na svjetskom tržištu.

Brazil kao najveći svjetski izvoznik pilećeg mesa sa godišnjom prodajom od gotovo deset milijardi dolara proglasio je vanredno stanje zbog ptičjeg gripa. Mjera, koja će biti na snazi šest mjeseci, ima za cilj da spriječi da bolest dospije u proizvodnju živine. Takva situacija mogla bi dovesti do ograničenja izvoza u druge zemlje svijeta, što bi za posljedicu prouzrokovalo manjak piletine na globalnom tržištu.

Sagovornici “Glasa Srpske” kažu da situacija u Brazilu ne može negativno da se odrazi na tržište BiH jer u zemlju ne stiže meso iz te najveće države u Južnoj Americi.

Direktor srbačke kompanije “Perutnina Ptuj” Velibor Popović kaže za “Glas” da BiH ima dovoljne količine pilećeg mesa za domaće tržište.

– BiH čak i ne uvozi meso iz Brazila i smatram da tamošnja situacija ne može imati posljedice po naše potrošače. Ukoliko situacija u Brazilu izazove poremećaje na tržištima gdje BiH ima izvozni broj, to bi moglo povećati potražnju, ali za sada je rano govoriti o tome – rekao je Popović.

Kada su u pitanju cijene pilećeg mesa u BiH, Popović kaže da razloga za poskupljenje nema, ali da se ne može najaviti ni znatnije pojeftinjenje.

– Cijene sirovine do 70 odsto učestvuju u cijeni koštanja krajnjeg proizvoda, poput žitarica koje su berzanska roba. Naša proizvodnja je u proteklom periodu bila pogođena i povećanjem cijena energenata, ali i rastom troškova radne snage. Ako cijene strateških sirovina krenu ka dolje, kukuruz, soja, nafta, struja, to će smanjiti cijenu koštanja krajnjeg proizvoda – kazao je Popović.

I u kompaniji “Madi” iz Tešnja, koja je najveći proizvođač i izvoznik piletine iz BiH, kažu da situacija u Brazilu neće imati nikakve efekte po domaće kupce. Direktor kompanije Maid Jabandžić za “Glas Srpske” kaže da je prerano govoriti i o mogućem rastu izvoza.

– Da li će doći do većeg izvoza i u kojoj mjeri, prerano je govoriti jer mnoge zemlje iz Evropske unije, baš kao i BiH, ne uvoze meso iz Brazila, kao ni susjedna Srbija i Sjeverna Makedonija. Od brazilske piletine su se zaštitile mnoge okolne zemlje pa sumnjam da nam to može stvoriti neki problem – navodi Jabandžić.

I prema njegovim riječima, znatnije pojeftinjenje piletine za sada se ne može očekivati.

– Trend je da pileće meso cjenovno klizi prema dolje, ali to nije ništa značajno, a nezahvalno je da najavljujemo neko ozbiljnije pojeftinjenje jer mi proizvođači ne možemo mnogo uticati na cijenu jer sve žitarice kupujemo na berzi. Od globalnih igrača sve zavisi, mi smo vrlo mali – istakao je Jabandžić i dodao da piletina u EU poskupljuje posljednjih nekoliko dana.

Turska

Maid Jabandžić kaže da uvoz pilećeg mesa iz Turske uveliko opterećuje sve peradare u BiH i narušava balans domaće proizvodnje.

– Prema sporazumu BiH iz Turske može uvoziti zaleđenu piletinu koja je namijenjena isključivo daljoj preradi, međutim, dio uvoznika to meso odmrzava i stavlja u promet kao svježe. Time dovode u zabludu kupce, a to ni po veterinarskim ni tehnološkim mjerama nije dozvoljeno. To je višegodišnji problem za koji domaće institucije znaju, ali to prećutno prolazi – priča Jabandžić.

IZVOR:GLAS SRPSKE

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!