U duhu tradicije uz bogat kulturno-umjetnički program, Banja Luka će obilježiti krsnu slavu grada – Vaznesenje Gospodnje Spasovdan, u četvrtak, 25. maja.

Program obilježavanja Spasovdana počinje u srijedu, 24. maja u 18.00 časova kada će u Banskom dvoru biti održano predavanje prof. dr Miloša Kovačevića na temu „Sačuvajmo srpski jezik i ćirilicu“, nakon čega će od 20.00 časova na platou ispred Hrama Hrista Spasitelja uslijediti tradicionalni kulturno–umjetnički program pod nazivom „U susret Spasovdanu“.

U četvrtak, na dan slave – u Sabornom hramu Hrista Spasitelja u 9.00 časova počeće Sveta arhijerejska liturgija, nakon čega će se obaviti čin osvećenja slavskog žita i kolača. Po završetku slavskog obreda – obaviće se Spasovdanska litija oko Sabornog hrama.

Takođe, i ove godine uz prigodno posluženje za sugrađane, 25. maja u večernjim časovima – od 19.30 časova biće priređen poseban program pod nazivom „Spasovdansko veče – slava kroz tradiciju“.

Imajući u vidu da je slava vijekovna tradicija srpskog naroda, a da su Banjalučani  nadaleko poznati kao dobri domaćini, tokom večeri će biti proglašeni i pobjednici u pravljenju najbolje slavske pogače i domaće rakije.

U duhu tradicije obilježavanje Spasovdana biće nastavljeno i u petak, 26. maja  na platou ispred Hrama Hrista Spasitelja, gdje vas od 19.00 časova očekuje i Festival guslara Republike Srpske.

Slavu grada, koja je ujedno i slava Sabornog hrama Hrista Spasitelja, obilježiće zajedno – Grad Banja Luka i Srpska pravoslavna crkva – Parohija banjalučka.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!