poplave-novigrad-fotoRTRS
Vodostaji Sane i Une u lokalnim zajednicama na sjeverozapadu Republike Srpske su u opadanju. Najteže je u Novom Gradu gdje je poplavljeno više od 40 stambenih objekata i evakuisano 46 osoba. Počela je nastava u svim osnovnim i srednjim školama u ovoj opštini, osim u Osnovnoj školi “Sveti Sava”.
 

Situacija je stabilna i u Prijedoru i Kostajnici. Voda se povukla s magistralnog puta u kostajničkoj Ulici Ranka Šipke, pa je ova dionica prohodna, međutim, na drugom dijelu ovog puta, u naselju Špilja kod Kozarske Dubice, voda je i dalje na kolovozu, a saobraćaj je dozvoljen samo teretnim vozilima.

 

Mještani novogradskih Mlakvi, kažu da se ovakve poplave ne sjećaju. Nabujala Una u ovom naselju poplavila je veliki broj stambenih objekata. Čitav prvi sprat kuće porodice Јusufagić je pod vodom. Već dva dana smješteni na drugom spratu.

Foto: RTRS

Foto: RTRS

Vodostaji Sane i Une u Novog Gradu opali su za više od pola metra u odnosu na prethodni dan. Sinoć je ukinuta vanredna situacija. Aktivirano je 25 klizišta, a saobraćaj je i dalje u prekidu na 10 lokalnih puteva. Opštinska uprava formiraće tri komisije za procjenu štete.

– Јedna komisija će se baviti štetama na objektima, druga će se baviti štetama na putnim komunikacijama, gdje će uključiti klizišta i odrone, i treća komisija koja nam je isto tako važna je ona koja će procijeniti štete na poljoprvrednim usjevima – kaže Milenko Drljača načelnik opštine Novi Grad.

Foto: RTRS

Foto: RTRS

Situacija se stabilizuje i u Kostajnici, a ukinuta je i vanredna situacija. Voda se povlači sa zaplavljenih površina. Vodostaj Une u jutarnjim časovima bio je 438 centimetara, što je za 60 manje u odnosu na najviši zabilježeni.

– U dijelu Ulice Ranka Šipke još uvijek se prepumpava voda kako bi se moglo krenuti sa ispumpavanje vode iz stambenih objekata i podrumskih prostorija i krenuti sa ostalim čišćenjem terena. Magistralni put prema Kozarskoj Dubici je prohodan, voda se u potpunosti povukla s puta – kaže Aleksandar Pašić portparol opštine Kostajnica.

Sana u Prijedoru je u opadanju. Njen vodostaj jutros je iznosio 362 centimetra, metar niže u odnosu na najviši zabilježeni prije 48 sati. U naselju Raškovac, gdje je više desetina objekata bilo zaplovljeno, voda se povukla u korito. Građani zbrajaju štetu.

Foto: RTRS

Foto: RTRS

Kuća osamdesetšestogodišnjeg Željka Јurića nedaleko je od obale Sane. Voda je, kaže, narasla brzo i ušla u sve objekte. Prethodne dane proveo je kod komšije.

– U kući je bila oko 40 centimetara i sve je uništeno. Nemam ništa više – dodao je Јurić.

Voda se povukla i sa puta Tukovi-Bišćani, i ova putna komunikacija od jutros je prohodna.

– Obavještavam građane Prijedora, da ukoliko se voda koja je ostala u takozvanim prirodnim depresijama treba ispumpavati, da se obrate Teritorijalnoj vatrogasnoj jedinici na broj 123 – kaže Krneta Željko šef Odsjeka civilne zaštite grada Prijedora.

Nivo Une i Save su u opadanju i u Kozarskoj Dubici. Zaplavljeno je 37 stambenih objekata, srušena su dva mosta, a pojavila su se i tri klizišta.

Na području Gradiška i dalje su na snazi redovne mjere odbrane od poplave. Planinske riječice su se povukle u svoja korita. Vodostaj Save i dalje je u laganom porastu i ne predstavlja opasnost za branjeni dio.

Izvor: RTRS

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!