sljive
Predsjednik Udruženja voćara Republike Srpske Dragoja Dojčinović rekao je da je ova godina teška za kompletnu ratarsku proizvodnju, a kada je u pitanju voće i voćarska proizvodnja, imamo tešku godinu od samog početka vegetacije.

“Imali smo zimu izuzetno toplu i lijepu i mogli smo da odradimo sve što je trebalo bez smetnji, ali nažalost nepovoljno je vrijeme bilo u proljeće, dosta kišno, oblačno, velika vlaga i bila je jako loša oplodnja, ne smo na jabuci, kruški, šljivi, nego kompletno, nego na svim voćkama koje rastu na otvorenom, umanjen je prinos. Neće to smanjiti u kvalitetu, ali biće lošiji prinos”, rekao je Dojčinović za portal Una, dodavši da to neće uticati na kvalitet.

Krušaka ove godine neće biti, a i šljive su problem

Tvrdi da određenih sorti neće biti nikako, pa kao primjer navodi krušku.

“Mi krušku buvalno ove godine nećemo ni imati, pitanje je. Šljiva je jako loša u cijeloj BiH. Malo ćemo je mati. Trešnja je jako dobro bila rodila i cvjetala, posebno ove autothne sorte, stabla stara po pedeset godina, onda su totalno odbacila sve, znači tu nemamo ništa. Jedino nešto na ovim plantažnim koje su imali neku zaštitu. Juče smo ibli u kontroli pregledali, sve ranije sorte su popucale, tu nećemo imati uopšte borbe, a i na kasnijim sortama biće malo i upitan je kvalitet. Breskvi nemamo puno, malo nešto Hercegovina, oni su imali dosta dobru klimu i mislim da će oni  nešto bolje proći, mi u Potkozarju ništa, evo i  Majevicu je zahvatio grad, a oni su poznati po šljivi i kažu da je šteta između 60 i 80 posto”, kaže Dojčinović.

Objašnjava da su jagode u zatvorenom i biće roda, ačli na otvorenom, ako potraje kiša do 1. juna biće dosta truležim a i  maline su upitne.

“Slabo je malina cvjetala, tako da će je ove godine slabije biti. Što se tiče poplava, mi nemamo s tim problema u voćarskoj proizvodnji”, ističe Dojčinović.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!