U Republici Srpskoj više nije na snazi vanredna situacija zbog virusa korona.

Ovu odluku danas je usvojila Vlada RS, koja je na prijedlog Republičkog štaba za vanredne situacije u Srpskoj donijela Odluku o prestanku važenja Odluke o proglašenju vanredne situacije za teritoriju Republike Srpske, kao i Uredbu o prestanku važenja Uredbe o načinu izvršavanja mjera za sprečavanje i suzbijanje zaraznog oboljenja kovid 19.

“Svjetska zdravstvena organizacije je, na osnovu izvještaja Komiteta za vanredne situacije Međunarodnih zdravstvenih propisa, utvrdila da kovid 19 više ne predstavlja javno zdravstvenu prijetnju od međunarodnog značaja. Iako virus SARS-CoV-2 i dalje cirkuliše, zaključeno je da trenutne varijante virusa nisu povezane sa većim rizikom od razvoja težih kliničkih formi bolesti, te da kovid 19 trenutno ne predstavlja vanredan događaj koji ima rizik za javno zdravlje drugih država putem međunarodnog širenja i koji zahtijeva koordinisan međunarodni odgovor”, saopšteno je iz Vlade RS.

Prijedlog o prestanku primjene vanrednih mjera predložio je Institut za javno zdravstvo Republike Srpske, u skladu sa stabilnom epidemiološkom situacijom i stavom Svjetske zdravstvene organizacije.

Podsjećamo, Svjetska zdravstvena organizacija proglasila je 11. marta 2020. godine pandemiju bolesti izazvane virusom korona. Radi preventivnog djelovanja i sprečavanja širenja zaraze teškim akutnim respiratornim sindromom korona virusom 2 (SARS-CoV-2) i oboljenja uzrokovanog ovim virusom (kovid 19), Vlada Republike Srpske, na prijedlog Republičkog štaba za vanredne situacije donijela je Odluku o proglašenju vanredne situacije za teritoriju Republike Srpske.

Zbog povećanja broja zaraženih lica u Republici Srpskoj, Narodna skupština Republike Srpske je na 12. posebnoj sjednici donijela Odluku o proglašenju vanrednog stanja za teritoriju Republike Srpske, a potom i Odluku o ukidanju vanrednog stanja za teritoriju Republike Srpske („Službeni glasnik Republike Srpske“, broj 48/20), ali je Odluka o proglašenju vanredne situacije ostala na snazi.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!