Poplave-RS-FOTO-RTRS

Sjeverozapad Republike Srpske i dalje je ugrožen poplavama. Novi talas iz gornjeg toka Une, čiji vodostaj trenutno stagnira, prošao je kroz Novi Grad i sve je spremno za odbranu ove opštine.

U Kostajnici sutra nema nastave u osnovnim i srednjim školama, a neće raditi ni vrtić. I dalje je ugroženo desetak objekata, a obustavljen je i saobraćaj prema Kozarskoj Dubici.

Ministarka finansija Republike Srpske Zora Vidović najavila je pomoć za poplavljena područja. Vlada Srpske raspravljaće sutra o procjeni štete.

Voda je u Novom Gradu ušla u 40-tak stambenih objekata. Do sada su evakuisana 23 lica, a među njima i dvije hraniteljske porodice. Obustavljena je nastava u osnovnim i srednjim školama, a ne radi ni vrtić.

Neprohodno je pet lokalnih puteva, aktivirano više klizišta. Mještani se čitavu noć i dan bore s nadolazećom vodom.

Kroz Novi Grad je prošao novi talas iz gornjeg toka Une. Vodostaj trenutno stagnira, sve je spremno za odbranu grada, a zatvoreni su i svi prolazi na keju pored rijeke Une, kaže načelnik ove opštine Miroslav Drljača.

I u Kostajnici je voda ušla u više stambenih i pomoćnih objekata, evakuisana su dva lica, a obustavljen je i saobraćaj prema Kozarskoj Dubici. U ovoj lokalnoj zajednici trenutno “brane” Ulicu Ranka Šipke i centar grada, dok se iz poplavljenih objekata ispumpava voda, istakao je načelnik Nikola Јanjetović.

Prijedoru u naseljima Raškovac i Bišćanima, kraj rijeke Sane poplavljena su četiri objekta, a više desetina zaplavljeno. Međutim, mještani kažu da se u Raškovcu voda polako povlači.

Na području Prijedora nekoliko porodica je evakuisano i dostavljena je im je hrana i voda. Stanje u ovom gradu se stabilizuje i vodostaj Sane je u blagom opadanju. Trenutno problem prave oborinske vode i klizišta, rekao je gradonačelnik Slobodan Јavor.

Kozarskoj Dubici vodostaji Une i Save rastu dva do tri centrmetra na sat. U Špilji je zaplavljeno dvadesetak domaćinstava, koja se nalaze u prirodnoj depresiji, naveo je šef Odsjeka civilne zaštite ove opštine Đuro Trubarac.

 

Izvor: RTRS

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!