Dragan-Babić

Razlog zbog kojeg je Vrbas tokom protekle noći blago prešao kvotu redovne odbrane od poplava je kontrolisano i preventivno ispuštanje vode na Hidrocentrali „Bočac“.

Poručio je ovo Šef Odsjeka za poslove civilne zaštite i profesionalno teritorijalno vatrogasno – spasilačke jedinice Dragan Babić, istakavši da trenutno nema razloga za zabrinutost.

– Vrbas je u opadanju, kao i Vrbanja i za sada nema razloga za zabrinutost – rekao je on, te dodao da su nadležne službe u permanentnoj  komunikaciji sa Hidrocentralom „Bočac“.

Kako je kazao, očekivale su se veće padavine na području Mrkonjić Grada i Šipova, te  je Hidrocentrala preventivno ispuštala veće količine vode,  zbog čega je premašena kota redovne odbrane od poplava u Delibašinom selu.

-Bilo je potrebno obezbijediti prostor za akumulaciju veće količine vode, ali vodostaj opada, situacija se stabilizuje i očekujemo do kraja dana da će se i vodostaj u Delibašinom selu spustiti – rekao je Babić, istakavši da ipak za sada nema mjesta panici.

On je rekao da se novi sistem hidrometeoroloških stanica na Vrbasu i Vrbanji i dotoka vode na Hidrocentrali pokazao fukcionalnim i da su tokom proteklih dana uspjeli da iskontrolišu dotok vode i da drže vodostaj u visini, koja ne može da ugrozi i nanese štetu stanovništvu koje živi uz same obale Vrbasa.

-Za sada su poplavljene određene plaže i korita, koja su inače podložna plavljenju. Banja Luka je u proteklom periodu aktivno radila na čišćenju vodotokova i potoka bujičara. Na nekim mjestima imali smo izazove sa oborinskom kanalizacijom, ali te probleme rješavamo po prijavama – pojasnio je Šef Odsjeka za poslove civilne zaštite i profesionalno teritorijalno vatrogasno – spasilačke jedinice.

Uporedivši stanje sa 2014. godinom, Babić je pojasnio da tada nisu raspolagali ovakvim sistemom za praćenje vodostaja, ali da se sada u svakom trenutku na više lokacija prati vodostaj, kao i količina nadolazeće vode.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!