Bajkeri pune kasu trgovaca

87

BANjALUKA – Da iz godine u godinu raste broj ljubitelja motocikala potvrđuje i podatak Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, prema kojima su za četiri mjeseca ove godine u BiH uvezena 2.032 ova prevozna sredstva, što je za 621 više nego u istom periodu lani.

U UIO su za “Glas” istakli da je od januara do kraja aprila ove godine u BiH ukupna vrijednost uvezenih motora iznosila čak 5,99 miliona KM, što je za 1,66 miliona više u odnosu na isti period lani.

Tokom protekla četiri mjeseca, u odnosu na isti period prošle godine, povećan je i uvoz električnih trotineta, bicikala i sličnih vozila s pomoćnim motorom u vrijednost za oko milion maraka.

Trgovci širom Srpske zadovoljno trljaju ruke, ističući da je prodaja motora, kvadova, ali i drugih sličnih vozila nadmašila sva njihova očekivanja.

U prodavnici “Guevara BH – CFMOTO” iz Banjaluke, koja poslovnicu ima i u Sarajevu, kažu da je najveća potražnja za motorima od 300 do 800 kubika.

– U ponudi imamo motore od 7.000 do 22.000 maraka. Najtraženiji su oni od 12.000 do 13.000 maraka – kazali su u ovoj radnji i dodali da će svoju ponudu podebljati s obzirom da se približava Moto-fest u Banjaluci.

Naredna tri mjeseca su, ističu u ovoj prodavnici, najznačajnija za trgovce motocikala i kvadova za kojima munjevito raste interesovanje.

Prema riječima vlasnika radnje “Moto Shop 7” iz Banjaluke Bojana Majkića, posao cvjeta.

– Kupaca je sve više i više. Jednostavno je došlo do ekspanzije motociklizma kako u svijetu tako i u BiH. Da li je to sada postala neka moda ili vid prepoznavanja, ne znam, ali činjenica je da iz mjeseca u mjesec imamo sve više upita i da prodaja raste – istakao je Majkić, objašnjavajući da ne rade s jeftinim motociklima, jer su zastupnici i prodavci japanskog proizvođača “Jamaha”.

Dodao je da su od početka godine uvezli, ali i prodali veliki broj dvotočkaša.

– Naši kupci su zadovoljni jer, između ostalog, imamo dobru garanciju za proizvode kupljene kod nas. Mušterije uglavnom kupuju motore u vrijednosti između 10.000 i 20.000 maraka – rekao je Majkić.

Dodao je da je za vožnju motorom, pored kacige, neophodna i adekvatna odjeća, odnosno jakna, hlače i rukavice, za šta je potrebno izdvojiti najmanje 800 KM.

Da je motociklizam sve popularniji i potražnja sve veća pokazuje, prema njegovim riječima, sve veći broj specijalizovanih radnji kako u Banjaluci tako i ostalim krajevima BiH.

Bicikla

Prema podacima UIO BiH, u protekla četiri mjeseca smanjen je uvoz bicikala bez motornog pogona.

– Vrijednost uvezenih bicikala za četiri mjeseca ove godine bila je 2,33 miliona KM, dok ih je lani u istom periodu stiglo u vrijednosti od 3,84 miliona KM – istakli su u UIO BiH.

IZVOR:GLAS SRPSKE

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!