STAB-BANJALUKA
Usljed obilnijih padavina, koje su zabilježene u prethodnom periodu, te najavljenih lošijih vremenskih prilika i u narednim danima održana je sjednica Štaba za vanredne situacije.

Nakon sjednice, zamjenik predsjednika Štaba za vanredne situacije Milada Šukalo poručila je da su sve nadležne službe u pripravnosti i već nekoliko dana prate situaciju, redovno obilaze teren i  kritične tačke na području grada, saopšteno je iz Gradske uprave.

“Zbog obilnijih padavina koje su zabilježene proteklih dana, te najavljenih padavina intenzivirane su i sve aktivnosti na terenu i sprovodi se niz preventivnih mjera. Kako bismo spremno dočekali i na što efikasniji način odgovorili na vremenske neprilike u skladu sa najavama Republičkog hidrometeorološkog zavoda Republike Srpske naloženo je da se izvrši dodatna kontrola svih slivnika na teritoriji grada, te da se nastavi redovan obilazak terena”, istakla je ona.

Kako je kazala, sva preduzeća koja rade na održavanju su u stanju pripravnosti i naloženo im je da preventivno djeluju, ali i da u slučaju potrebe budu spremni da djeluju kako u gradskim tako i u prigradskim naseljima.

Šukalova je još jednom pozvala stanovništvo, pravna i fizička lica, da blagovremeno preduzmu sve mjere i radnje na zaštiti ljudi i materijalnih dobara, te da svoje aktivnosti na otvorenom prostoru prilagode najavama meteorologa.

Podsjećamo, u proteklom periodu aktivno se radilo na uređenju i čišćenju vodotokova s ciljem smanjenja rizika od poplava. Tako je između ostalog izvršeno i uređenje korita rijeke Prekuše u Donjoj Piskavici u ukupnoj dužini od 600 m. Kako su naveli iz Odjeljenja za komunalne poslove, u okviru uređenja korita i obala rijeke, izvršeno je profilisanje korita, odnosno uklanjanje nanosa, produbljivanje dna korita i formiranje pravilnih kosina na obalama, te krčenje niskog, samoniklog rastinja kao i košenje korova. Paralelno sa ovim radovima, izvedeno je čišćenje i profilisanje 50 metara kanala koji skuplja oborinske vode i odvodi ih u korito rijeke Prekuše.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!