Medicinske sestre stub zdravstva

115

BANjALUKA – Posao medicinske sestre je težak i izazovan, ali istovremeno i veoma plemenit, jer od njihovog rada i posvećenosti zavise životi brojnih pacijenata koji se bore s različitim bolestima, zbog čega je neophodno stalno poboljšavati uslove rada tehničara i babica u Srpskoj.

Rekla je to za “Glas Srpske” predsjednica Udruženja sestara, tehničara i babica RS Živana Vuković Kostić uoči obilježavanja 12. maja – Međunarodnog dana medicinskih sestara, koje su spona između ljekara i pacijenata.

Zahvalnost pacijenta je, nastavlja ona, nešto zbog čega vrijedi raditi ovaj posao i što im daje vjetar u leđa na kraju svakog radnog i veoma teškog dana.

– U Srpskoj ima oko 10.000 medicinskih sestara i naš položaj je, zahvaljujući zajedničkim naporima, iz godine u godinu sve bolji. On se mnogo ne razlikuje u odnosu na zemlje u okruženju – kazala je Vuković Kostić.

Dodala je da plata medicinskih sestara, koje ne strahujući za svoj život i suzdržavajući suze, svakodnevno crtaju osmijehe na licima brojnih pacijenata, uvijek može i treba biti bolja.

– Ono što je neophodno jeste to da se nešto promijeni po pitanju našeg obrazovnog i organizacionog sistema te da se počnu priznavati diplome medicinskih sestara koje imaju fakultet. Takvih je sve više i njihovo obrazovanje bi se trebalo uskladiti s poslom koji obavljaju, kao i plata – rekla je Vuković Kostić.

Naglasila je da je medicinska sestra 24 časa uz pacijenta.

– Nijednom medicinskom radniku, a kamoli sestri koja bdije nad pacijentima, nije lako gledati kad neko umire, znajući da tu više nema pomoći. To je nešto što ostavlja dubok trag na sve nas – istakla je Vuković Kostić i podsjetila da ovo udruženje kroz razne aktivnosti svake godine prigodno obilježi svoj dan.

Mjerenje šećera u krvi i promovisanje zdravih stilova života u parku “Petar Kočić” u Banjaluci, samo je jedna od aktivnosti sa ciljem podizanja svijesti o važnosti ove profesije, koja će biti organizovana sutra povodom Međunarodnog dana medicinskih sestara.

– Slogan “Naše medicinske sestre. Naša budućnost” je globalna kampanja kojom se želi saznati šta se od sestrinstva očekuje u budućnosti kako bismo mogli da odgovorimo na zdravstvene izazove i unaprijedimo zdravlje stanovništva – kazala je Vuković Kostić.

Dodala je da će sutra tačno u podne, između ostalog, položiti vijence na banjalučkom groblju “Sveti Pantelija” za preminule koleginice i kolege te od devet do 12 časova u “Mozaiku prijateljstva” s korisnicima raditi aktivnosti vezane za prevenciju masovnih nezaraznih bolesti i donirati sredstva za jedan obrok.

Registar

Živana Vuković Kostić istakla je da s nestrpljenjem očekuju registar medicinskih sestara, tehničara i babica, zahvaljujući kojem će, između ostalog, znati koliko tačno ovog kadra ima u Srpskoj, njihovo obrazovanje i sve ono što je neophodno za ovaj posao.

– Kad ova oblast bude uređena zakonskim i podzakonskim aktima, nadam se da će se smanjiti broj odlazaka medicinara u inostranstvo – kazala je Vuković Kostić.

IZVOR:GLAS SRPSKE

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!