Šansu za ozdravljenje dobilo 561 dijete

130

BANjALUKA – Zahvaljujući Fondu solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu, koji je osnovan prije pet godina, šansu za ozdravljenje i ljepše sutra dobili su 561 dječak i djevojčica, a samo u ovoj godini troškovi liječenja mališana van granica Srpske iznose oko tri miliona KM

Prema podacima koje je Fond dostavio “Glasu Srpske” u ovoj godini je odobreno 96 rješenja za dijagnostiku i liječenje djece u inostranstvu, dok je u prošloj godini odobreno ukupno 269 rješenja.

– Za dijagnostiku i liječenje u prošloj godini Fond solidarnosti je po odobrenim rješenjima uplatio 4,5 miliona KM, a najskuplje liječenje bilo je u Srbiji, za šta je izdvojeno oko 1,5 miliona KM – naveli su u Fondu i dodali da je od 2018. godine, odnosno od početka njihovog rada odobreno ukupno 960 rješenja, jer pojedini mališani na liječenja i kontrole odlaze u kontinuitetu, čak i više puta u toku godine.

Najčešći razlozi za upućivanje na liječenja u inostranstvu su maligna oboljenja, rijetke bolesti, transplantacija, urođene ortopedske anomalije, bolesti oka, srca i druga oboljenja. U Fondu navode da su česti i zahtjevi za slanje materijala za genetske analize u inostranstvo.

– Djeca su liječena u referentnim klinikama širom svijeta, u Njemačkoj, SAD, Francuskoj, Italiji, Turskoj, Austriji, Španiji, Sloveniji, Hrvatskoj, Srbiji, Belgiji, Holandiji i drugim zemljama. To je potvrda da je našim osnivanjem sistemski riješen problem liječenja djece u inostranstvu, zbog čega su i humanitarne akcije za liječenje mališana postale sporadična pojava – rekli su u Fondu.

Pojašnjavaju da se u praksi desi da se organizuju humanitarne akcije za liječenja, a da oni prethodno uopšte ne zaprime zahtjev za finansiranje.

– U takvim situacijama provjerimo o čemu se radi, a često se ispostavi da zdravstvena ustanova u kojoj se dijete liječi u Srbiji preko Fonda zdravstvenog osiguranja RS nije ni predložila nastavak liječenja u inostranstvu – kazali su u ovoj ustanovi.

Podsjećamo, Fond solidarnosti je osnovan prije pet godina s ciljem finansiranja troškova liječenja djece do 18 godina u inostranstvu i to onda kada njihovo liječenje nije moguće u Srpskoj niti u ustanovama izvan Srpske sa kojima Fond zdravstva ima potpisane ugovore.

– U potpunosti snosimo troškove liječenja djece kojima je odobreno liječenje u inostranstvu uključujući sve ono što je djetetu neophodno u toku liječenja. Snosimo i troškove smještaja pratioca uz dijete, a po potrebi se obezbjeđuje i stručna pratnja – rekli su u Fondu i podsjetili da ne finansiraju eksperimentalne metode liječenja, što inače ne finansiraju ni fondovi obaveznog zdravstvenog osiguranja.

Član Udruženja roditelja djece oboljele od malignih bolesti “Iskra” Vita Malešević kaže za “Glas” da se Republici Srpskoj nije mogla desiti bolja stvar od osnivanja Fonda solidarnosti.

– Na stotine djece je izliječeno i dobilo šansu za bolje sutra.  To je odlično sistemsko rješenje, baš kao i “Roditeljska kuća” u Banjaluci iz koje najviše djece i ide na liječenje u inostranstvo. Divno je što je osnovana, jer je to utočište za porodice koje dođu iz udaljenih krajeva Srpske i tokom liječenja djeteta predstavlja krov nad glavom u kom imaju sve potrebne uslove, a i blizinu bolnice – rekla je Maleševićeva.

Humanisti

Fond solidarnosti nastoji da pruža i druge vidove podrške za djecu koja se liječe preko njih, kao i njihove porodice, a u tome im pomažu pojedina udruženja i društveno odgovorne kompanije.

– Nedavno smo sa Adiko bankom potpisali memorandum o saradnji, a prva aktivnost je otvaranje štednih knjižica za djecu koja su liječena preko naše ustanove. Organizovali smo i brojne aktivnosti uz podršku Dječijeg pozorišta, Rotari kluba, Saveza za rijetke bolesti i drugih, a imamo i dugogodišnju saradnju sa Društvom psihologa RS – naveli su u Fondu.

IZVOR:GLAS SRPSKE

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!