Djeca u začaranom krugu

86

Djeca u začaranom krugu; Za tri mjeseca evidentirano 45 slučajeva maloljetničkog kriminala

BANjALUKA – Da stupce crne hronike gotovo svakodnevno ispunjavaju i vijesti o maloljetnim delinkventima svjedoče podaci policije prema kojima je za tri mjeseca ove godine u Republici Srpskoj 45 maloljetnika počinila neko krivično djelo, što je za 12 više u odnosu na isti period prošle godine.

Podaci Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) RS pokazuju da su u prvom kvartalu ove godine maloljetnici izvršili 36 krivičnih djela, od čega je 35 opšteg kriminaliteta, dok se jedno odnosi na zloupotrebu opojnih droga.

– U prva tri mjeseca prošle godine 33 maloljetnika su izvršila 25 krivičnih djela. Od ukupnog broja krivičnih djela, koja su počinili maloljetnici, 24 su opšteg kriminaliteta, dok se jedno odnosilo na zloupotrebu opojnih droga – pokazali su podaci MUP-a.

Psiholog u Medicinskoj školi u Banjaluci Vesna Kondić Valentić rekla je za “Glas Srpske” da su svi zakazali, od porodice, škole, sistema, masovnih medija, pa do samog društva.

– Prosto negdje gubimo kompas, jer nijedan maloljetnik ne postaje delinkvent tek onako. Iza svega toga stoji dugotrajna trpnja koja najčešće polazi iz porodice ili škole, zapravo svih tih društvenih segmenata u kojima se dijete kreće – kazala je Kondić Valentić.

Ono što je primjetno u posljednjih petnaestak godina, kako je istakla Kondić Valentić koja godinama radi u prosvjeti, je da se roditelji otuđuju od škole.

– Roditelji sve manje imaju potrebu da dolaze na roditeljske sastanke. Imamo situacije da dijete četiri godine ide u školu, a da za taj period roditelji nijednom nisu došli u školu da se informišu. Očigledno da nemamo povjerenja jedni u druge. Roditelji gube povjerenje u škole, a s druge strane, škole nemaju oslonac u roditeljima da na zajednički način utičemo na djecu. I to je prosto jedan začarani krug čija je kolateralna šteta, naravno, dijete – rekla je Kondić Valentić.

Dodala je da je sve to produkt onog što živimo 30 godina i sad to dolazi na naplatu.

Sociolog Vedran Francuz kaže da je maloljetnička delinkvencija sastavni dio svakog društva, ali da taj problem u posljednje vrijeme postaje sve veći.

– Postoje ozbiljni uzroci, a još strašnije posljedice, koje upozoravaju sve faktore u društvu da se reaguje i prepozna ozbiljnost ovog problema. Jedan od uzroka je otvoreno društvo, koje nema sistem vrijednosti, posebno kad su u pitanju djeca i mladi koji nisu u stanju da prepoznaju šta je dobro, a šta nije – kazao je Francuz.

Dodao je da svemu ovome mnogo doprinose društvene mreže i mediji gdje su pojedini programi, koji većinom dolaze iz drugih zemalja,  popularizovani.

– Ono čega treba da budemo svjesni jeste da kontrolišemo slobodno vrijeme našeg djeteta – rekao je Francuz, dodajući da je porodica ta koja ima najvažniju ulogu u svemu tome.

Finansije

Vedran Francuz kaže da su neki od faktora koji utiču na povećanje maloljetničke delinkvencije finansije i kriza.

Prema njegovim riječima, došlo je do poskupljenja, a plate su i dalje niske i sve se to odražava na mlade ljude koji žele neke stvari, a roditelji često nisu u mogućnosti da im to priušte pa se okreću krađama i nasilju.

IZVOR:GLAS SRPSKE

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!