Socijalna-karta-Republika-Srpska
Razvojem informacionog sistema, tačnije registra socijalne karte, kao i donošenjem Zakona o socijalnoj karti, uspostaviće se baza socijalno – ekonomskog statusa korisnika koji su u stanju socijalne potrebe. Na taj način objedinili bismo sadržinu, korišćenje i čuvanje podataka, formiranje i prosljeđivanje obavještenja sa drugim informacionim sistemima, objašnjavaju za BL portal iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, nakon što je u februaru pokrenut ovaj važan projekat.

Ovaj resor, kao i Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite, zaduženi su da pristupe identifikaciji svih nadležnih organa koji vode upravne poslove ili posjeduju relevantne podatke za izradu socijalne karte.

,,Vlada je zadužila Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo i Generalni sekretarijat Vlade da, u saradnji sa nadležnim organima, upravlja i provodi proces uspostavljanja interoperabilnog informacionog sistema za socijalnu kartu. To Ministarstvo zaduženo je za aktivnosti na izradi detaljnog prijedloga projekta za uspostavljanje interoperabilnog informacionog sistema za socijalnu kartu, s ciljem identifikacije i analize relevantnih propisa, kvaliteta postojećih elektronskih evidencija, registara, podataka i tehničke spremnosti institucija za provođenje projekta. Takođe će identifikovati i potencijalne rizike u realizaciji i vrijednost ukupne investicije”, ističu u Ministarstvu zdravlja i socijalne zašitite.

Dodaju da je Ministarstvo finansija zaduženo da obezbijedi finansijska sredstva u iznosu od 250.000 KM bez PDV-a za izradu prijedloga projektnog zadatka.

“Predviđeno je da Projekat izrade socijalne karte bude realizovan kroz tri faze. Od faze analize postojećeg stanja u oblastima relevantnim za izradu socijalne karte i izrade prijedloga tehničkog rješenja, kroz fazu uspostavljanja interoperabilnog informacionog sistema, pa do faze automatizovanog provođenja upravnih postupaka u informacionom sistemu”, napominju u ovom resoru.

Uporedo sa drugom fazom, planiran je i završetak Nacrta zakona o socijalnoj karti, koji bi trebao biti predstavljen u junu.

,,Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite je, u skladu sa svojim zaduženjima, prikupilo povratne informacije o registrima kojima raspolažu organi, a koji posjeduju podatke relevantne za izradu socijalne karte”, napominju iz resora zdravlja.

Predsjednik Udruženja porodica sa četvoro i više djece “Četiri plus”, Jovan Radovanović, za BL portal kaže da dobro poznaje stanje na terenu i da se upravo zbog toga raduje izradi socijalne karte. Takođe napominje da još nije pozvan na razgovor u vezi sa ovim projektom.

,,Potrebno je posjetiti svaku kuću, uvidjeti situaciju, samo tako ćemo imati pravo stanje za izradu socijalne karte. Zalažem se da se ona obavezno izradi, jer je neophodna i pomogla bi u rješavanju brojnih problema”, kaže Radovanović.

I predsjednik Udruženja građana “Mozaik prijateljstva” Miroslav Subašić apeluje da se pozovu sva udruženja i predstavnici javnih kuhinja da razgovaraju o problemima s kojima se suočavaju ljudi u stanju socijalne potrebe.

,,Socijalna karta je neophodna, ali to nije samo statistika. Pa mi smo imali magistre koji su dolazili po obrok, to dovoljno govori”, kaže Subašić za BL portal.

Sa druge strane, predsjednik Predsjedništva BORS-a, Goran Rogić, za BL portal napominje da je za dio ove populacije već urađena neka vrsta socijalne karte kojom je objedinjeno oko 17.000 ljudi.

“Socijalna karta je potrebna za druge kategorije, a mi, po zakonu, treba da ostvarujemo prava kao borci”, kaže Rogić za BL portal.

Izvor: BL Portal

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!